Kochani mam problem ze suo. Pierwszy raz mam przerabiać ten temat. Klientka złożyła zaświadczenie od psychiatry z którego wynika, że klientka ma 90 lat i wymaga suo w wymiarze 40 godzin miesięcznie od 1 kwietnia do 31 marca 2020r., ale bez wskazania kto (jaki specjalista ma te usługi wykonywać). Mam tez decyzję z KRUS o wysokości renty rolniczej i to wszystko. Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak dalej postąpić?
Witam, nie mamy suo w naszym Gops ale kiedyś wdrażałam się w zagadnienie. Może klientka na podaniu o suo określić kto ma wykonywać suo u niej w domu - np. opiekunka i w jakich godzinach (40 godz. czy mniej). Wtedy osoba zatrudniona do wykonywania Suo musi spełniać wymagania określone w rozporządzeniu o suo.
Większość Urzędów Wojewódzkich wydaje zarządzenie w spr. organizowania SUO, gdzie wpisują, że wymagany dokument to m.in. zaświadczenie specjalisty określające rodzaj i wymiar godzin SUO. Skontaktuj się ze swoim Wydziałem Polityki Społecznej i zapytaj, czy na terenie Twojego województwa obowiązuje takie zarządzenie. Jeśli UW wydał takowe będziesz miała/miał krok po kroku procedurę postepowania.
Wniosek do psychiatry o zakres SUO jest jak najbardziej trafnym pomysłem. Mamy u siebie opracowany wzór zaświadczenia lekarskiego, który wymusza na lekarzu wpisanie rodzaju i liczby godzin zgodnie z rozporządzeniem w spr. SUO i jest to bardzo przydatne.