Zasiłek stały, otrzymanie emerytury z ZUS i pobyt w DPS. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 kwie 2019, 11:41

Witam.
Potrzebuję pomocy. Klient pobiera zasiłek stały,przebywa w DPS, dodam że w/w jest osobą ubezwłasnowolnioną i opiekunem prawnym jest syn. W miesiącu marcu syn wystąpił do ZUZ o przyznanie emerytury dla ojca.W dniu wczorajszym doręczono mi decyzję ZUS przyznającą emeryturę.Z otrzymanej decyzji wynika, że emerytura została już przesłana za pośrednictwem poczty na syna, prawdopodobnie nie zgłosił do ZUS, że ojciec pobiera zasiłek stały.
Co w tej sytuacji zrobić i od czego zacząć.
Aga20
Praktykant
Od: 26 lip 2018, 8:57
Zajmuję się: praca w OPS- na stanowisku specjalista pracy socjalnej.

Napisano: 25 kwie 2019, 14:04

a kto decyzję dostarczył?
może wystąpić z pismem do ZUS, że klient otrzymywał zasiłek stały i niech z bieżących wypłat oddają za te miesiące, które się nałożyły? (na podst. art. 99)
gdyby było im zgłoszone, to prawdopodobnie ZUS sam wystąpiłby do Was o wysokość tego świadczenia i wypłacił petentowi już pomniejszone....
Social_Worker
Stażysta
Od: 18 paź 2017, 12:28
Zajmuję się: PS

Napisano: 25 kwie 2019, 14:10

a jeszcze kwestia, emerytura przekracza kryterium dochodowe?
wszczęcie postępowania, wystąpić z wnioskiem o wywiad jeśli przebywa w DPS (no chyba, że na Waszym terenie znajduje się DPS to go przeprowadzić)
później decyzja zmieniająca/uchylająca w zależności od sytuacji dochodowej..
a myślę, że w kwestii zwrotu to z ZUSem najlepiej się kontaktować
Social_Worker
Stażysta
Od: 18 paź 2017, 12:28
Zajmuję się: PS

Napisano: 25 kwie 2019, 15:07

Kryterium dochodowe przekracza: emerytury 765,06 + 184,42 pielęgnacyjny.
Byłam u radcy prawnego i napisałam już zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego. Z rozmowy z mecenasem wynika , że musi zwrócić wypłacony zasiłek stały za miesiąc marzec i kwiecień 2019.
Aga20
Praktykant
Od: 26 lip 2018, 8:57
Zajmuję się: praca w OPS- na stanowisku specjalista pracy socjalnej.

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x