Proszę o pomoc, nigdy nie mieliśmy specjalistycznych usług opiekuńczych. Teraz jest taka potrzeba, ma być zatrudniony terapeuta na pełny etat do osoby z zaburzeniami psychicznymi. Co z kasą na wynagrodzenia? Nie mam nic w planie, nie ma wniosku o dotację... księgowość dowiaduje się na końcu, jak już wszystko ustalone. Jestem w szoku.
pismo z uzasadnieniem..można też wcześniej zadzwonić, to już będą wiedzieć i może będzie szybciej, bo zanim pismo przejdzie przez cała procedure, to potrwa;
Dziękuję, w każdym razie najpierw muszę zabezpieczyć środki a później należy podpisać umowę. A czy to możliwe żeby uzyskać kasę na cały etat? To mały ośrodek, mam tych rzeczy sporo i już nie ogarniam.
zaciąganie zobowiązań ponad plan to jest dyscyplina finansów (kierownik powinien mieć świadomość); co do środków na cały etat, to zależy od wojewody czy przyzna; my mamy usługi opiekuńcze na umowę zlecenia i zawsze dają mniej planu,(woj.śląskie) dopiero w trakcie roku weryfikujemy potrzeby i otrzymujemy zwiększenie planu, dlatego usługi przyznajemy na pół roku, a potem przedłużamy o kolejne pół roku;
właśnie jestem zła, że dowiaduję się, w sumie przypadkiem, na końcu i to właściwie nie od kierownika tylko od pracowników, ale cały bałagan później do rozliczenia trafi do mnie...