Wysyłanie listów polecanych przez OPS - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 kwie 2021, 14:11

Witam serdecznie, do tej pory nasz OPS wysyłał listy polecone + zwrotka za pomocą znaczków pocztowych. Od 1 maja znaczki te znikają z obiegu :( i nie dość że jesteśmy "w plecy" bo zostaje nam sporo niewykorzystanych to nie bardzo wiem jak teraz nadawać takie listy. Poczta nie podpisze z nami umowy gdyż nie wysyłamy powyżej 100 znaczków miesięcznie...proponują przez Envelo ale nie bardzo wiem jak to działa. Podeślijcie jakieś info. jak jest w Waszych OPS. Z góry dziękuję :)
piorun20
Stażysta
Od: 13 lut 2018, 13:02
Zajmuję się: Księgowość OPS

Napisano: 30 kwie 2021, 10:50

U nas jest umowa z Pocztą Polską i nie pytali nigdy ile wysyłamy listów (np. w kwietniu widzę, że mamy wysłane tylko 60 szt.)... Ewidencjonujemy listy w książce nadawczej i dostajemy co miesiąc fakturę za wysłane przesyłki w poprzednim m-cu.

Spojrzałam w Prawo pocztowe i raczej nie mogą Wam odmówić podpisania umowy. Ponadto na stronie PP jest informacja, że "Umowę z Pocztą Polską może podpisać każda firma/instytucja, niezależnie od wielkości." (https://faq.en.poczta-polska.pl/faq/umowa/). Poza tym zdaje mi się, że KPA nakłada obowiązek wysyłania niektórych listów Pocztą Polską, więc podpisywanie umów z innymi firmami nie ma sensu przy tak małej liczbie przesyłek jak u Was. Nie poddawaj się, tylko brnij w podpisanie umowy z PP mimo niechęci pań z Waszego urzędu pocztowego:)
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 30 kwie 2021, 12:22

W naszym przypadku mamy umowę. Wysyłamy listy za pomocą elektronicznego nadawcy i tam mamy całą ewidencję w tym zakresie. Na każdy list naklejamy etykietę z kodem kreskowym i adresem (drukowaną na drukarce etykiet). Każdy ma mniej pracy (poczta tylko skanuje kod). My wiemy dokładnie co się z listem dziej i wydatki na poszczególne świadczenia można wyodrębnić. Jednak warunkiem jest umowa.
D3C
Stażysta
Od: 21 kwie 2017, 12:45
Zajmuję się: ...

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x