Rozporządzenie Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 16 lutego 2023 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie specjalistycznych usług opiekuńczych (Dz.U. 2023 poz. 395)
dziękuje - chciałam potwierdzenia z praktycznego punktu widzenia, bo ostatnio miałam usługi specj.zwolnione z opłat, ale ten par. dochodów 8300? a nie 0830?Daisy pisze: ↑10 maja 2024, 10:18Rozporządzenie Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 16 lutego 2023 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie specjalistycznych usług opiekuńczych (Dz.U. 2023 poz. 395)
§ 5 otrzymuje brzmienie:
„§ 5. Opłata za specjalistyczne usługi jest wnoszona przez osobę uzyskującą pomoc w formie specjalistycznej
usługi lub jej opiekuna, w terminie do 15. dnia każdego miesiąca następującego po miesiącu, w którym wykonano
usługę:
1) bezpośrednio do kasy urzędu gminy, ośrodka pomocy społecznej albo centrum usług społecznych;
2) przelewem na wskazane w decyzji konto.”;
Obecnie wpłaty są realizowane bezpośrednio na konto Gminy więc ja już nie wykazuję tego u siebie, ale wcześniej wpłacali do ops - odpłatność przyjmowałam 85228 § 8300 a w Rb27zz rozbicie w tab A i tab B podział 95% i 5%.