Witam. Mam pytanie odnośnie księgowania list wypłat świadczeń i zasiłków pod wyciągiem bankowym. Czy jest to 'dopuszczalne" aby bezpośrednio pod wyciągniem księgowac listę wypłat i wydatek czy RIO wymaga aby osobno było pod PK lista wypłat a pod WB wydatek?
nie wiem jakie wymagania ma RIO (zapewne każde ma swoje, jak to zwykle u nich), ale u mnie poprzedniczka tak robiła i ja zmieniłam na osobne księgowanie listy 410/240 i potem WB 240/130
Witam. Mam pytanie odnośnie księgowania list wypłat świadczeń i zasiłków pod wyciągiem bankowym. Czy jest to 'dopuszczalne" aby bezpośrednio pod wyciągniem księgowac listę wypłat i wydatek czy RIO wymaga aby osobno było pod PK lista wypłat a pod WB wydatek?
ja tak księguję, przy czym 240 wg rodzajów świadczeń a nie świadczeniobiorców
Dokładnie, księguję również pod WB listy i rodzajami świadczeń też przez 240 i zastanawiam się czy to błąd. Księguję listę jako koszt i od razu wydatek i dołączam potwierdzenia przelewów pod listę ale już nie dekretuję na potwierdzeniach tylko zbiorczo wydatek.
U mnie wcześniej było księgowane bezpośrednio pod wyciągiem (410/130), od niedawna wprowadziłam księgowanie list przez PK, bo to dla mnie bardziej czytelne i fajnie widać obroty na poszczególnych świadczeniach.
RIO dotychczas nic nie kwestionowało w tym zakresie.
Zgadzam się i można siebie kontrolować po wydatkach po 240 z klasyfikacja czy wszystko gra. Moją najwieksza obawą jest to, że przykładowo potwierdzenia z przelewów ŚR podpinam bezposrednio pod listą wypłat i na potwierdzeniach juz nie dekretuje każdego przelewu ŚR osobno (troche tego jest) i po prostu na liście bezposrednio dekretuje koszt 410/240 i wydatek 240/130, nie nadaje nawet potwierdzeniom kolejnego numeru tylko biorę ten z list i nie wiem czy to nie błąd.