Witam przyznałam rodzinie od stycznia specjalistyczne usługi opiekuńcze na cały rok- dochód w wywiadzie był z grudnia 2017r. . Za pół roku muszę zrobić aktualizację. W styczniu nastąpiła zmiana wysokości świadczenia opiekuńczego na dziecko- oczywiście rodzina tego faktu nie zgłosiła. Moje pytanie brzmi czy muszę ponownie przeliczyć dochód rodziny czy zrobić to za pół roku gdy będę miała aktualizację wywiadu.
Aktualizacji nie musisz robić "za pół roku" tylko zgodnie z art. 107 ust. 4 ustawy "nie rzadziej niż co 6 miesięcy". A więc możesz - a nawet powinnaś - ponownie przeprowadzić wywiad wcześniej i przeliczyć odpłatność za świadczenie, szczególnie wtedy, gdy pozyskałaś informację o zmianie dochodu rodziny.
Jeżeli w waszym OPS-e są prowadzone także świadczenia rodzinne, dodatki i wszystko inne zadaj sobie trud comiesięcznego sprawdzenia, czy osoba korzystająca z SUO ma jakieś zmiany. Np. Nie złożyła w termi9nie wniosku na ŚR, pobrała mniej bo odpadły dojazdy, wzrosło świadczenie pielęgnacyjne czy uzyskała dodatek mieszkaniowy. I weryfikuj procent odpłatności za świadczenia. U nas kontrola z UW z pomocy społecznej sprawdziła osobę korzystającą z SUO i poprosiła o comiesieczny wydruk z wypłaty świadczeń rodzinnych. Nie było rozmowy, że osoba ma obowiązek, ale nie zgłosiła zmian. Są to informacje "znane z urzędu" więc to jest Nasz ustawowy obowiązek. Sporo pracy nas kosztowało sprawdzenie każdego miesiąca, czy naliczona odpłatność była prawidłowa i później zaległe wpłaty. W tym roku co miesiąc osoba potwierdza w oświadczeniu brak zmian a i same to weryfikujemy w świadczeniach rodzinnych. Wiem jak to wyglada, ale tych osób nie ma tak wiele, a kontrola jest "bardzo skrupulatna" w tych tematach.