Specjalny zasiłek opiekuńczy a zasiłek opiekuńczy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 15 cze 2021, 17:10

Witam. Od 1 listopada 2020 pobieram specjalny zasiłek opiekuńczy na tate w wysokośći 620 zl. Pani w GOPSie poinformowała mnie że świadczenie opiekuńcze w wysokości 1971 zł. mi nie przysługuje ponieważ niepełnosprawność taty powstała po 35 roku życia. Tata ma stopień znaczny na stałe z tym iż wymaga pomocy osób trzecich - 7 pkt. Dowiedziałem się że należy mi się wyższe świdczenie. Moją sprawą zajęła się kancelaria prawna- Adwokat. Ktory rownierz otrzymał odmowe z GOPS. Stuacja wygląda tak,że pani socjalnej przedstawilem paragony zaleki taty, rachunki za prąd, w gminie dopytały czy niezalgamy z podatkami w GZUK czy opłatami za wodę i śmieci. Wszystko uregulowane. Panie podczas wizytyty domowej pryczepiły sie do cystości w jednym pokoju i powiedziały, że na tej podstawie odmawiają przyznania wyzszego świadczenia, i albo zostawiam 620 zl. i rezygnuję z 1971 zl albo wszczynaja postepowaie administracyjne o uchylenie mi 620 zł ( moim zdaniem to szantaż ) Po rozmowie telefonicznej prawnik nie kazał mi się na nic zgadzać. Odmówiłem paniom, daly mi oświadczenie w którym zobowiązalem sie do remontu pokoju taty w 7 dni. Powiadomiłem je że dopiłniłem obowiązku, przyjechały, że stwierdziły jest czysto, dopełniłem obowiązku, tylko jeszcze muszą porozmawiać z mecenesami. Pani socjalnadostarczy notatkę do świadczeń rodzinnych, chociaż dalej są na nie, chociaż juz niemają podstaw Dołączą napodstawie czego odmówiły i to że wywiązałem sie z oświdczenia i jest już czysto.Dodam, że jestem z zawodu opiekunem medycznym i świadectwo też im dołaczyłem. Nierozumiem po co SKO skoro panie nie maja JUŻ postaw i co może zadecydować SKO ?
Sebastian
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 15 cze 2021, 16:45
Zajmuję się: Zdrowy styl życia.

Napisano: 16 cze 2021, 7:17

Jest art. 17 ust.1b Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje, jeżeli niepełnosprawność osoby wymagającej opieki powstała:
1) nie później niż do ukończenia 18. roku życia lub
2) w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej, jednak nie później niż do ukończenia 25. roku życia.

Prawdopodobnie na podstawie tego przepisu odmówią. Przepis ten został uznany za niekonstytucyjny, jednakże wyrok nie usunął tego przepisu z ustawy, tak jak to powinien zrobić. Można powiedzieć, że jest teraz dualizm prawny ale nie będę tego tutaj rozwijał.

Rozumiem tez, że decyzja przyznająca 620 zł nie została też uchylona na Pana wniosek, zatem organ uzna, że jest zbieg prawa do świadczeń zgodnie z art.27 ust.5 ustawy o świadczeniach rodzinnych: W przypadku zbiegu uprawnień do następujących świadczeń:
1) świadczenia rodzicielskiego lub
2) świadczenia pielęgnacyjnego, lub
3) specjalnego zasiłku opiekuńczego, lub
4) dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, lub
5) zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów
- przysługuje jedno z tych świadczeń wybrane przez osobę uprawnioną - także w przypadku gdy świadczenia te przysługują w związku z opieką nad różnymi osobami.

Przed wydaniem odmowy organ ma obowiązek Pana o tym poinformować oraz przynajmniej powinien Panu dać możliwość wybrania świadczenia. Z tego co zostało napisane to nie będzie miał Pan lekko ale myślę, że SKO zrobi swoją robotę tak samo jak i adwokat.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 16 cze 2021, 12:28

Odmowily i mowily, ze chodi tylko o ten pokoj. Wyremontowalem sprawdzila socjalna i ok i da notatke do rodzinnych. Nie mam jeszcze decyzji z opieki, odmownej, tylko w opiece powiedzialy ze odmawiaja i pytaly czy z adwokatem bedziemy sie odwolywac do SKO. Powiedzialem ze tak i dodokumentacji do SKO opieka powinnatezdostarczyc ze sie wywiazalem zoswiadczenia i pokoj zostal wyremontowany.Adwokat mowil ze gy decyzjaz SKO zmieni decyzje z mopsu to nalicza mi 1971zl od pierwszego listopada - 620 zl. od 1 listopada czyli 1321 zl. za 8 miesiecy i bede musial zrezygnowac najpierw z z 620 zebym i nastepnie pojde podpisac wyzsze swiadczenie. Czyli niebedadwanaraz tylko roznica miedzy swiadczeniami i rezygnacja z nizszego. Mowil ze SKO raczej niebedzie mialo podstaw do podtrzymania decyzji GOPS lub tez da do pononego rozpatrzenia, gdzie Panie socjalne juz nie beda mialy podstaw do odmowy. Ustawa TK z2014 mowi inaczej świadeczenia opiekunczepowinny byc rowne bez wzgledu na wiek osoby niepelnosprawnej. Prezydent powinnien to ujac nowa ustawa, ale tego nie robi.
Sebastian
Awatar użytkownika
Praktykant

Napisano: 16 cze 2021, 12:38

Pdpisalem umowe z kancelariakancelariawyslalado GOPSU papiery i wywiad ze mna.Byly nawywiadzie istwierdzily ze maja tylko z watpliwosci co do jednego pokoju i odmawiaja, daly mi oswideczenie ze wyremontuje ten pokoj w ciagu tygodnia - podpisalem, po tygodniu przyjechaly i tylko trn pokoj je ineresowal i powiedzialy ze wywiazalem sie i pokoj jest perfect i dadza notatke do rodzinnych. Odmowily mi tylko slowni,zadnych dokumentow o odmowie nie ma i decyzji odmownej. Od ktorej moglbym sie odwolac do SKO poza tym prawnik mowil ze do SKO trafia juz dokumenty z tym ze wywiazalem sie i pokoj do ktorego mialy watpliwosci zostal odnowiony i po wywiadzie nie maja juz zadnych podstawi na tym stanelo.
Sebastian
Awatar użytkownika
Praktykant

Napisano: 16 cze 2021, 12:47

Jeżeli Pan złożył wniosek o wyższe świadczenie to na pewno dostanie Pan decyzję chyba, że reprezentuje pana Adwokat to on dostanie decyzję.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 16 cze 2021, 12:59

Ogolnie gdy mnie wezwaly powiedzialy ze wyzszego swiadczenia odmawiajaze wzgledu na ten pokoj, ize powinny wszczac postepowanie co do nizszego swiadczenia. Daly mi oswidczenie ktore podpisalem ze wyremontuje pokoj. wremontowalem Pani socjalna przyjechala i stwierdzila ze pokoj ok. W piatek po rozmowie zmecenasami poinformuje mnie czy mi uchyla to nizsze swidczenie ( mowilaze raczej ni powinny bo wywiazalem sie z oswiadczenia a co do innych rzeczy nie maja zastrzeżeń ) I ze da notatke do rodzinnych, ze pokoj na ktory sie powolaly odmawijac wyzszego swiadczenia juz ok. Prawnik mowil ze nie dostal zadnej odmowy z ich strony i nie moze sie narazie odwolac do SKO bo nie ma zadnej decyzji.
Sebastian
Awatar użytkownika
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x