pierwotnie brat był opiekunek prawnym i na niego została wydana decyzja na zasiłek pielęgnacyjny przyznany na osobę niepełnosprawną. w styczniu zmienił się opiekun prawny. teraz jest nim siostra. ale napisała, że chce, aby zasiłek nadal był wysyłany na nr rachunku bankowego brata. z decyzją nic nie robiliśmy i na listach wypłat jako odbiorca widnieje brat. a tak teraz mnie naszło, że jednak powinien być opiekun prawny - czyli siostra. to znaczy, że jakoś powinnam ruszyć decyzję i ją zmienić? podpowiedzcie proszę czy coś mam zrobic?
U nas prawnik wyraził się jasno, decyzja przyznaje zasiłek pielęgnacyjny osobie chorej, a osoba chora się nie zmieniła. My nie ruszamy decyzji, nowy opiekun prawny składa zaświadczenie, ze jest opiekunem oraz wydaje nową dyspozycję co do wypłaty środków, czyli zmieniamy tylko osobę, której wypłacane jest świadczenie. Oczywiście wszelka korespondencja idzie na nowego opiekuna.
słuchajcie. dalej nie ruszyliśmy tematu z pierwszego pytania. czyli decyzja była wydana na starego opiekuna prawnego- tylko i wyłącznie ! osoba niepełnosprawna, na którą przyznano świadczenie jest wymieniona tylko i wyłącznie w sentencji decyzji, a nie w oznaczeniu adresata.
czyli adresatem jest opiekun prawny. (stary na dodatek)
w styczniu 2020 został ustanowiony nowy opiekun prawny. mamy zaświadczenie sądu w tej sprawie. i tyle. nic nie było w tej sprawie ruszone. czyli decyzja w systemie nie była ruszona i de facto na liście wypłat dalej generuje się stary opiekun prawy.
teraz nowy opiekun prawny zgłosił się, żeby zmienić nr kont do wypłat. co mam zrobic? kto w ogole powinien widnieć na liście wypłat?
bo tak teraz czytam, że ogólnie stroną postępowania powinna być osoba niepełnosprawna. czyli kiedyś źle były wydawane decyzje i w opisanej sytuacji wpisano tylko opiekuna prawnego jako adresata. co z tym fantem teraz zrobic?