specjalny zasiłek opiekuńczy od kiedy przyznać - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 27 gru 2018, 11:08

@Iks, już kiedyś toczyliśmy spór na ten temat. Ja uważam, że sądy wyraźnie wskazują na fakt, iż ustalenie uprawnienia nie może wykraczać poza dany okres zasiłkowy. W przypadku wyrównania SZO za dwa okresy do tyłu, nie odważyłbym się dać klientowi wniosku na 2017/2018 i 2016/2017.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 27 gru 2018, 11:19

No więc ja tego w zacytowanym tekście wyroku nie widzę tak jak i przy poprzedniej okazji. Uprawnienie na dany wniosek nie może wykraczać poza dany okres zasiłkowy, ale jakby to stosować zgodnie z Twoją interpretacją to zapis art. 24 ust. 2a byłby de facto martwy w wielu przypadkach - ustawy raczej nie powinny działać w ten sposób, tym bardziej, że prawa do odwołania od orzeczenia też nie można pozbawiać strony a i skargi do sądu pracy - te sprawy się ślimaczą itd. itp.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 27 gru 2018, 12:26

Nie w wielu przypadkach, ale tylko w przypadkach świadczeń okresowych. Przecież o tym wyraźnie mówią te wyroki. A to, że uprawnienie na dany wniosek nie może przekraczać okresu zasiłkowego, to jest przecież oczywiste i nie tego dotyczyły te orzeczenia. Chodzi o to, że data złożenia wniosku o świadczenie okresowe określa ramy, których przekroczyć nie możemy. Innymi słowy, jeśli okres zasiłkowy 2017/2018 zakończył się 31 października, to 1 listopada jest wykluczone przyjęcie i rozpatrzenie wniosku o świadczenie okresowe na miniony okres.
Można się z tym nie zgadzać i można podejmować autonomiczne decyzje, według wytycznych kontroli, albo własnej interpretacji przepisu. Ja raczej pozostanę przy orzeczeniach sądów.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 27 gru 2018, 13:50

Szczerze mówiąc nie chce mi się wczytywać w te wyroki w całości, ale z zacytowanych fragmentów to po prostu nie wynika.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 27 gru 2018, 14:13

Powiem szczerze, że nie rozumiem, co w tych cytatach dla Ciebie jest niejasne...
Jest jeszcze to:
W ocenie Sądu, organy obu instancji prawidłowo stwierdziły, że prymat wśród norm, jakie określają okres, na jaki przyznaje się wnioskowane świadczenie przyznać należy normie prawnej wyrażonej w art. 24 ust. 1 ustawy, to jest zasadzie, zgodnie z którą prawo do świadczenia rodzinnego [...], ustalane jest na okres zasiłkowy.
świadczeniami rodzinnymi, których nie dotyczy [...] zasada rocznej okresowości są jedynie dodatki do zasiłku rodzinnego: z tytułu urodzenia dziecka, z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego oraz z tytułu podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania, a także jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka, zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne
Jeśli jednak to Cię nie przekonuje, zapoznaj się z całymi wyrokami i wyrób sobie odmienną opinię ;)
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 28 gru 2018, 12:41

Wszystko jest jasne. Tylko w tych orzeczeniach chodzi o jeden wniosek i rozstrzygnięcie tego wniosku które miałoby wykraczać poza dany okres zasiłkowy. Wszystko co zacytowałeś i podkreśliłeś wskazuje na to, że Sąd wprost stwierdza, że jeden wniosek na SZO nie może dotyczyć okresu innego niż od 1 listopada do końca października roku następnego, ale też nigdzie nie wskazuje, ze nie można przyjąć więcej niż jednego wniosku na różne okresy zasiłkowe (nawet po ich ewentualnym zakończeniu). Moim zdaniem, ponieważ strona nie przekroczyła terminu (a art 24 ust. 2a jednak sugeruje, że nie) to można przyjąć dwa.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 28 gru 2018, 19:10

Tak, wszystko jest jasne. Sąd nawet przez moment nie wspomniał o tym, że można składać wnioski poza okres zasiłkowy, bo gdyby można, na pewno by stronę o tym poinformował. W zaistniałej sytuacji (II SA/Lu 24/16) wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności złożony został 20 maja 2011 r., ostateczne ustalenie stopnia niepełnosprawności przez sąd nastąpiło 16 marca 2015 r., wniosek o SZO złożony 16 kwietnia 2014 r. Klient domaga się wyrównania od 2011 r., a sąd uznaje, że należy się od początku okresu zasiłkowego tj. od 1 listopada 2013 r. Gdzie jest coś o drugim wniosku? Prawo do SZO ustalane jest na okres zasiłkowy i tylko o tym jest tu mowa.
Najistotniejsze jest to, że sąd zgadza się z tezą, że:
Przyznając to świadczenie (SZO) nie można zatem przekroczyć granic okresu zasiłkowego, w którym strona złożyła wniosek.
Wynika z tego wyraźnie, że sąd widzi okres zasiłkowy jako zamknięty okres, w ramach którego można składać wnioski o świadczenie tylko i wyłącznie na dany okres.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 31 gru 2018, 8:05

Akademicka dyskusja. ;)
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 31 gru 2018, 11:38

A ja myślę że sąd nie wspomina o drugim wniosku ponieważ go nie było w sprawach i się do nich nie odnosił ponieważ odnosił sie tylko i wyłącznie do tego co był złożony a samo przez się rozumie że na podstawie jednego wniosku, który był złożony nie można przyznać poza okres, którego dotyczy wniosek nie trzeba do tego sądu, myślę że zgodnie z art 24 Strona może złożyć tyle wniosków ile jest konieczne aby jego sprawa była załatwiona pozytywnie ( w całym okresie nie tylko zasiłkowym) kwestia Jej poinformowania jaki jest skutek złożenia np. jednego wniosku dotyczącego bieżącego okresu i kwestia interpretacji przepisów 1 wniosek czy np 2 przyjmujemy i czy rozpatrzymy dwa wnioski pozytywnie czy jeden pozytywnie a drugi negatywnie. Ja przyjmowałem dwa będę przyjmował i rozpatrywał pozytywnie do puki ktoś logicznie nie wytłumaczy mi,że robię źle bo dotychczas sąd stwierdza że nie można przyznawać na podstawie jednego wniosku np zasiłku na dwa okresy - zgadzam się z tym ale sąd za razem nie stwierdza że nie można było złożyć np dwóch wniosków
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 31 gru 2018, 12:33

Każdy ma prawo do autonomicznych decyzji, nawet najbardziej nieprawdopodobnych. Tylko, że forum jest po to, żeby te decyzje przedyskutować i przemyśleć.
W związku z tym, mam nadzieję, że będziesz konsekwentny i jeśli będzie wyrównanie od stycznia 2012 roku, to wydasz jeden wniosek o ŚP i siedem wniosków o SZO... 8-)
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem