Spłata Fa w całości przez komornika a wypłata świadczeń z funduszu alim. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 19 cze 2023, 11:57

Komornik wpłacił w dn. 15.06.2023r. na konto OPS taką kwotę, która w całości wraz z odsetkami pokryła nasze należności z tytułu wypłaty świadczeń alimentacyjnych. W naszym OPS nie ma na tę chwilę zadłużenia, ale nadal widnieje zadłużenie wierzycielki u komornika. W związku z tym komornik nie chce jeszcze wystawić zaświadczenia, że egzekucja jest skuteczna. Rozmawiałam z komornikiem i ma zamiar spłacać też wierzycielkę. U nas świadczenie na ten miesiąc jeszcze nie było płacone, ale będzie 21.06.2023r. Wykonałam też telefon do wierzycielki i się okazało, że w tym samym dniu co nam, komornik wpłacił również wierzycielce 400zł. Czy będą to nienależnie pobrane świadczenia z FA (400zł), gdy wierzycielka dostanie od nas świadczenie z funduszu w tym miesiącu w wysokości 500zł? Czy jednak nie, skoro na chwilę otrzymania wpłaty od komornika nie było już zadłużenia z funduszu?
1qaz
Stażysta
Od: 20 mar 2020, 14:43
Zajmuję się: FA, ŚW

Napisano: 19 cze 2023, 12:26

Bardzo dobrze że komornik nie wystawia zaświadczenia o tym, że egzekucja jest skuteczna jeśli są zaległości u wierzycielki.
Pomyśl o tym tak jak by był to całkiem nowy wniosek o wypłatę FA - też nie ma u nas zaległości, a na podstawie długu u wierzycielki rozpoczynamy wypłacać FA.
Nie ma też w tym momencie żadnych nienależnie pobranych świadczeń.
Ale rozważyłabym zasadność wypłaty FA w tym miesiącu - ja wychodzę z założenia, że nie wypłacam FA jeżeli w danym miesiącu ktoś już dostał pełną bieżącą kwotę alimentów. Jeżeli np ktoś miałby zasądzone 500 zł, ale dostał 400 zł to dopłacam tylko 100 zł. Zwykle w takich przypadkach zmieniam decyzję za zgodą strony.
tili
Praktykant
Od: 17 maja 2017, 9:44
Zajmuję się: FA/ŚR/ŚW/DM/DE/ST/

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x