spór między PCPRami ws wychowanki pieczy zast. - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 25 lis 2013, 17:12

Zgłosiła się do nas wychowanka rodziny zastępczej z wnioskiem o przyznanie pomocy na KN. Odesłał ją pcpr, na terenie którego funkcjonowala jej rodzina zastępcza Dziewczyna od najmłodszych lat mieszkała u dziadków w miejscowości, która podlega pod inny pcpr. Sąd rodzinny wydał postanowienie w roku 2000 o umieszczeniu małoletniej w rodzinie zast. dziadków. Z dokumentacji jaką posiadam wynika, że matka dziewczyny została wymeldowana z terenu mojegg pcpr w roku 1999 a postanowienie sądu jest z roku 2000. który pcpr jest właściwy do przyznania pomocy na kn? Ten na terenie którego mieszkała rodzina zastępcza? Mam wątpliwość czy usamodzielniona wychowanka oby na pewno była moja.
Proszę pomóżcie.
~MOPS1

Napisano: 25 lis 2013, 23:54

to proste skoro \"tamten\" powiat wypłacał pomoc i nie występował do Ciebie jako właściwej o zawarcie porozumienia UZNAŁ SIĘ ZA WŁASCIWY. A zatem czyżby teraz zmienił zdanie??????? a tak na marginesie wymeldowanie nie przesądza bo np. mogła się wymeldować a dalej faktycznie zamieszkiwać bez zameldowania . sorry to tak na skróty.
~janek

Napisano: 26 lis 2013, 10:10

no tak ale z tego co mi wiadomo, to kiedyś nie było porozumień.
~MOPS1

Napisano: 26 lis 2013, 10:45

nie było porozumień. gdzie faktycznie zamieszkiwała przed umieszczeniem w rodzinie zastępczej? u tych dziadków? jeśli tak to oni płacą KN
~Dora

Napisano: 26 lis 2013, 11:55

przed wydaniem postanowienia mieszkała u dziadków (którzy z czasem zostali rodziną zastępczą) i z tego co mówi dziadek mieszkała u nich prawie cały czas z małą przerwą gdzie była u matki na terenie mojego pcpr.
~MOPS1

Napisano: 26 lis 2013, 12:15

No dobrze, a nie powinno się tutaj zastosować art. 191 ust. 1 pkt 3 ustawy o pieczy (bo rozumiem, że wychowanka usamodzielniła się po wejściu w życie ustawy o pieczy i jest na nowych zasadach)?

\"Powiat właściwy ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem go po raz pierwszy w pieczy zastępczej ponosi:(...)
3) wydatki na finansowanie pomocy na kontynuowanie nauki i usamodzielnienie.\".

Ponadto art. 143 ust. 2 ustawy o pieczy:
\"Wniosek o przyznanie pomocy na kontynuowanie nauki i pomocy na usamodzielnienie osoba usamodzielniana składa w powiecie właściwym ze względu na miejsce zamieszkania przed umieszczeniem w pieczy zastępczej.\".

Myślę, że to pomoże.

Jeśli wychowanka mieszka tam gdzie wcześniej była RZ, może złożyć tam wniosek, a PCPR powinien przesłać go do Was wg właściwości (nawet nie musiał odsyłać dziewczyny - chociaż oczywiście dla nich to wygodniej).
~Kasia2

Napisano: 26 lis 2013, 13:17

Kasiu, no raczej to jest piecza, ale i tak, zgodnie z tym co pisze MOPS1, wychowanka \"nie jest ich\"
~Dora

Napisano: 26 lis 2013, 13:28

Wróciłam do tego co pisze MOPS1 i decydujące dla mnie jest to, pisze, że dziewczyna mieszkała u dziadków przed umieszczeniem w pieczy a to jest wiążące w tym przypadku.
Generalnie nie ma znaczenia nawet meldunek matki, chodzi tylko i wyłącznie o to, gdzie mieszkało dziecko przed umieszczeniem w pieczy a tutaj MOPS1 napisał wyraźnie.

Tak, masz rację Dora dziewczyna nie jest ich i trochę się zagalopowałam, bo przeoczyłam ten wpis o tym gdzie mieszkała małoletnia przed umieszczeniem.

~Kasia2

Napisano: 27 lis 2013, 22:55

czytajcie \"z małą przerwą gdzie była u matki na terenie mojego\" -miejscem zamieszkania dziecka jest m-ce zamieszkania matki. jeśli nie tak to odp. na pytanie : jeśli matka miała pełnię praw to dziecko winno pozostawać pod jej opieką
~janek

Napisano: 28 lis 2013, 11:02

OK, ale MOPS1 napisał, że przed wydaniem postanowienia mieszkała u dziadków a liczy się miejsce zamieszkania przed umieszczeniem w pieczy.
Dla pewności MOPS1 może sprecyzować kiedy dokładnie mieszkała u matki, jednak wcześniejsze zdanie przesądza raczej sprawę.
~Kasia2

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x