spór między PCPRami ws wychowanki pieczy zast.
spór między PCPRami ws wychowanki pieczy zast.
Zgłosiła się do nas wychowanka rodziny zastępczej z wnioskiem o przyznanie pomocy na KN. Odesłał ją pcpr, na terenie którego funkcjonowala jej rodzina zastępcza Dziewczyna od najmłodszych lat mieszkała u dziadków w miejscowości, która podlega pod inny pcpr. Sąd rodzinny wydał postanowienie w roku 2000 o umieszczeniu małoletniej w rodzinie zast. dziadków. Z dokumentacji jaką posiadam wynika, że matka dziewczyny została wymeldowana z terenu mojegg pcpr w roku 1999 a postanowienie sądu jest z roku 2000. który pcpr jest właściwy do przyznania pomocy na kn? Ten na terenie którego mieszkała rodzina zastępcza? Mam wątpliwość czy usamodzielniona wychowanka oby na pewno była moja.
Proszę pomóżcie.
Proszę pomóżcie.
Re: spór między PCPRami ws wychowanki pieczy zast.
to proste skoro \"tamten\" powiat wypłacał pomoc i nie występował do Ciebie jako właściwej o zawarcie porozumienia UZNAŁ SIĘ ZA WŁASCIWY. A zatem czyżby teraz zmienił zdanie??????? a tak na marginesie wymeldowanie nie przesądza bo np. mogła się wymeldować a dalej faktycznie zamieszkiwać bez zameldowania . sorry to tak na skróty.
no tak ale z tego co mi wiadomo, to kiedyś nie było porozumień.
nie było porozumień. gdzie faktycznie zamieszkiwała przed umieszczeniem w rodzinie zastępczej? u tych dziadków? jeśli tak to oni płacą KN
przed wydaniem postanowienia mieszkała u dziadków (którzy z czasem zostali rodziną zastępczą) i z tego co mówi dziadek mieszkała u nich prawie cały czas z małą przerwą gdzie była u matki na terenie mojego pcpr.
No dobrze, a nie powinno się tutaj zastosować art. 191 ust. 1 pkt 3 ustawy o pieczy (bo rozumiem, że wychowanka usamodzielniła się po wejściu w życie ustawy o pieczy i jest na nowych zasadach)?
\"Powiat właściwy ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem go po raz pierwszy w pieczy zastępczej ponosi:(...)
3) wydatki na finansowanie pomocy na kontynuowanie nauki i usamodzielnienie.\".
Ponadto art. 143 ust. 2 ustawy o pieczy:
\"Wniosek o przyznanie pomocy na kontynuowanie nauki i pomocy na usamodzielnienie osoba usamodzielniana składa w powiecie właściwym ze względu na miejsce zamieszkania przed umieszczeniem w pieczy zastępczej.\".
Myślę, że to pomoże.
Jeśli wychowanka mieszka tam gdzie wcześniej była RZ, może złożyć tam wniosek, a PCPR powinien przesłać go do Was wg właściwości (nawet nie musiał odsyłać dziewczyny - chociaż oczywiście dla nich to wygodniej).
\"Powiat właściwy ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem go po raz pierwszy w pieczy zastępczej ponosi:(...)
3) wydatki na finansowanie pomocy na kontynuowanie nauki i usamodzielnienie.\".
Ponadto art. 143 ust. 2 ustawy o pieczy:
\"Wniosek o przyznanie pomocy na kontynuowanie nauki i pomocy na usamodzielnienie osoba usamodzielniana składa w powiecie właściwym ze względu na miejsce zamieszkania przed umieszczeniem w pieczy zastępczej.\".
Myślę, że to pomoże.
Jeśli wychowanka mieszka tam gdzie wcześniej była RZ, może złożyć tam wniosek, a PCPR powinien przesłać go do Was wg właściwości (nawet nie musiał odsyłać dziewczyny - chociaż oczywiście dla nich to wygodniej).
Kasiu, no raczej to jest piecza, ale i tak, zgodnie z tym co pisze MOPS1, wychowanka \"nie jest ich\"
Wróciłam do tego co pisze MOPS1 i decydujące dla mnie jest to, pisze, że dziewczyna mieszkała u dziadków przed umieszczeniem w pieczy a to jest wiążące w tym przypadku.
Generalnie nie ma znaczenia nawet meldunek matki, chodzi tylko i wyłącznie o to, gdzie mieszkało dziecko przed umieszczeniem w pieczy a tutaj MOPS1 napisał wyraźnie.
Tak, masz rację Dora dziewczyna nie jest ich i trochę się zagalopowałam, bo przeoczyłam ten wpis o tym gdzie mieszkała małoletnia przed umieszczeniem.
Generalnie nie ma znaczenia nawet meldunek matki, chodzi tylko i wyłącznie o to, gdzie mieszkało dziecko przed umieszczeniem w pieczy a tutaj MOPS1 napisał wyraźnie.
Tak, masz rację Dora dziewczyna nie jest ich i trochę się zagalopowałam, bo przeoczyłam ten wpis o tym gdzie mieszkała małoletnia przed umieszczeniem.
czytajcie \"z małą przerwą gdzie była u matki na terenie mojego\" -miejscem zamieszkania dziecka jest m-ce zamieszkania matki. jeśli nie tak to odp. na pytanie : jeśli matka miała pełnię praw to dziecko winno pozostawać pod jej opieką
OK, ale MOPS1 napisał, że przed wydaniem postanowienia mieszkała u dziadków a liczy się miejsce zamieszkania przed umieszczeniem w pieczy.
Dla pewności MOPS1 może sprecyzować kiedy dokładnie mieszkała u matki, jednak wcześniejsze zdanie przesądza raczej sprawę.
Dla pewności MOPS1 może sprecyzować kiedy dokładnie mieszkała u matki, jednak wcześniejsze zdanie przesądza raczej sprawę.
Oprócz spór między PCPRami ws wychowanki pieczy zast. - Stare tematy przeczytaj również:
rozliczenie usamodzielnienia
implant ślimakowy
pomniejszenie dofinansowania obszar B zad.1
wysokość świadczenia dla rzs gdy dziecko jest w mow
Fundusz socjalny
turnus reh
czy muszę uchylić decyzję z DPS.
pomoc na kontynuowanie nauki
KTO PONOSI KOSZTY UTRZYMANIA DZIECKA W MOW
AS C2
placówka typu specjalistyczno-terapeutycznego
zasady finansowania