Spór o wstrzymanie wypłat, pomóżcie
Re: Spór o wstrzymanie wypłat, pomóżcie
ewaluw w świadczeniach rodzinnych mam sprawy załatwione po roku czasu, nie żartuje
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
u mnie wygląda to tak, że po ustaleniu koordynacji i wydaniu decyzji przez marszałka, świadczenia wypłacone u nas zaliczane są na poczet decyzji marszałka lub marszałek dochodzi nienależnych ....
teraz tzn. w czerwcu przyznawałam zasiłek od listopada 2015 ... tyle czasu trwało ustalenie, że koordynacja już nie zachodzi ..ale generalnie sprawy idą szybciej, zależy to pewnie od indywidualnych spraw ...
teraz tzn. w czerwcu przyznawałam zasiłek od listopada 2015 ... tyle czasu trwało ustalenie, że koordynacja już nie zachodzi ..ale generalnie sprawy idą szybciej, zależy to pewnie od indywidualnych spraw ...
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO
- Kontakt:
Tylko, że z tego co wiem od naszego ROPSu, to oni dopiero od czerwca poprzyjmowali ludzi, którzy dopiero się szkolą, a wnioski są póki co tylko rejestrowane, a mają ich już ponad 1000... więc ten rok, to całkiem możliwe, że tak będzie.
Bardzo mi zależy na znalezieniu przepisu, który pozwoli na wstrzymanie, bo opisywana sytuacja dotyczy mnie, a ślub biorę we wrześniu. Nie widzi mi się później zwracać tak dużo kasy, zwłaszcza, że jak urodzę, to kasa będzie mi potrzebna.
Bardzo mi zależy na znalezieniu przepisu, który pozwoli na wstrzymanie, bo opisywana sytuacja dotyczy mnie, a ślub biorę we wrześniu. Nie widzi mi się później zwracać tak dużo kasy, zwłaszcza, że jak urodzę, to kasa będzie mi potrzebna.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dwa przypadki wstrzymania:
Art. 23. 2. Wypłata świadczenia wychowawczego podlega wstrzymaniu, jeżeli osoba otrzymująca to świadczenie odmówiła udzielenia lub nie udzieliła w wyznaczonym terminie wyjaśnień co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego, w tym uniemożliwiła przeprowadzenie wywiadu, o którym mowa w art. 15 ust. 1, lub nie udzieliła podczas tego wywiadu wyjaśnień co do okoliczności objętych wywiadem.
3. W przypadku przeprowadzenia wywiadu, o którym mowa w art. 15 ust. 1, lub udzielenia wyjaśnień, o których mowa w ust. 2, świadczenie wychowawcze wypłaca się od miesiąca, w którym przeprowadzono wywiad lub wpłynęły wyjaśnienia, do końca okresu, w jakim przysługuje świadczenie wychowawcze, jeżeli osoba spełnia warunki określone w ustawie.
Art. 23. 2. Wypłata świadczenia wychowawczego podlega wstrzymaniu, jeżeli osoba otrzymująca to świadczenie odmówiła udzielenia lub nie udzieliła w wyznaczonym terminie wyjaśnień co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego, w tym uniemożliwiła przeprowadzenie wywiadu, o którym mowa w art. 15 ust. 1, lub nie udzieliła podczas tego wywiadu wyjaśnień co do okoliczności objętych wywiadem.
3. W przypadku przeprowadzenia wywiadu, o którym mowa w art. 15 ust. 1, lub udzielenia wyjaśnień, o których mowa w ust. 2, świadczenie wychowawcze wypłaca się od miesiąca, w którym przeprowadzono wywiad lub wpłynęły wyjaśnienia, do końca okresu, w jakim przysługuje świadczenie wychowawcze, jeżeli osoba spełnia warunki określone w ustawie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
A czy w takim przypadku może strona po prostu zrezygnować z przyznanego świadczenia?
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
może
-
- Stażysta
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Kobieta dostarczyła zaświadczenie o uzyskanym dochodzie za miesiąc listopad dnia 14.12.2017r. było to przed wypłatą, dochód jej przekraczał wstrzymałam wypłatę,wystawiłam zawiadomienie o wszczęciu postępowania i decyzje uchylającą. Czy petentka powinna mi wyrazić pisemną zgodę na wstrzymanie wypłaty? Czy powinnam wypłacić świadczenie wychowawcze za grudzień i zrobić nienależnie pobrane?
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
przecież ty jej robiłaś uchylenie to co chciałaś wstrzymywać?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
no bo jest spór czy powinno być zrobione tak:de Charette pisze:przecież ty jej robiłaś uchylenie to co chciałaś wstrzymywać?
1. przyniosla zaswiadczenie, wystawiam zawiadomienie o wszczeciu czekam 7 dni od odbioru zawiadomienia (w tym czasie w ośrodku jest wypłata, wypłacam swiadczenie)wystawiam decyzje uchylajaca czekam az sie uprawomocni, robie decyzje o nienaleznie pobranym czekam na uprawomocnienie i decyzja żądająca zwrotu.?
2. przyniosła zaświadczenie wstrzymuje wypłate, robie zawiadomienie o wszczeciu, decyzje uchylajaca i koncze temat?
a zgode na zmianę decyzji powinnam od Niej wziąć? powiem, że już sama nie wiem jak mam to robić.
Oprócz Spór o wstrzymanie wypłat, pomóżcie - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
elmer proszę o pomoc-dochod utracony(karta premiowa)
Prosze o pomoc
dochód za 2016 rok a 500 plus
Rozwod
Ewalu (i inni) jak robisz?
Decyzja uchylająca
wniosek 500+ a praca w Kanadzie
Tom Elmer i inni pomożecie ? bardzo pilna sprawa
Umowy o pracę tymczasową
jak przyznać
Czy mam rację? Bardzo proszę o pomoc.
w składzie rodziny dziecko kończy 25 lat
jak liczyc dochod uzyskany w tym przypadku