Spóźnialscy CEEB w DW - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 wrz 2022, 13:27

Dosłownie czytając- ma być zgłoszone do CEEB do dnia 11 sierpnia 2022 r., albo po tym dniu. Czyli kiedykolwiek. Nie ma wprost o pierwszym uruchomieniu. Art. 27g. ust. 1. (termomodernizacja) chyba dotyczy pierwszych deklaracji i nie wyklucza spóźnialskich? Tylko nie uwzględniamy zmian po 11 sierpnia w liczbie i rodzaju eksploatowanych źródeł ciepła lub źródeł spalania paliw oraz o ich przeznaczeniu i wykorzystywanych w nich paliwach., bo to deklaracja na podstawie Art. 27g. ust. 4?
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie

Napisano: 27 wrz 2022, 16:04

Właśnie czytając wprost wyklucza ten zapis spóźnialskich. Bo "Albo po tym dniu w przypadku zródeł o których mowa w Art. 27g. ust. 1" czyli tych na które masz 14 dni. Czyli uruchomionych po dniu 1 lipca 2021 bo taki kwadracik przewiduje deklaracja. Zgdauj zgadula co w sprawie spóźnialskich ustawodawca miał na mysli, a i podrecznik dla samorzadów nie wyjasnia tego jednoznacznie mimo ze az cała strone poswiecili na wyjasnianie tego.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 27 wrz 2022, 17:33

Ja już nie wiem jak interpretować ten zapis. Rozumiałam to tak, że spóźnialscy = odmowa.
A dostają tylko ci z nowym źródłem - czyli nowy dom, wymieniony piec na inny itp. I to było logiczne. Inne rozwiązania są dla mnie pozbawione logiki i sensu. Spóźnialscy mieli być karani, a nie nagradzani dodatkiem.
U nas kilka osób robi DW i część rozumie to jak ja, część inaczej... więc utknęliśmy :?
svenska
Stażysta
Od: 04 kwie 2022, 18:04
Zajmuję się: PS/DW

Napisano: 28 wrz 2022, 8:07

Ale wystarczy tez ze taki spóżnialski zaznaczy ze jego koza została nowo uruchomiona, moze kupił nowa z drugiej ręki i ja zgłasza bo mu sie piec kaflowy posypał ;) nieweryfikowalne to wg mnie. Jesli jest odpowiedni kwadracik na deklaracji to jest to nowe zródło
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 28 wrz 2022, 9:56

Ale chyba ten artykuł Art. 27g. ust. 1. dotyczy wszystkich pierwszych deklaracji, bo nadal można składać je bez kwadracika "nowe uruchomienie". Spóźnialscy też składają na podstawie tego artykułu, bo jakiego innego? Termin powinien minąć i dostęp do bazy skończyć, a oni powinni podostawać kary. Ale przedłużają możliwość składania do CEEB.
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x