Komornik piszę czy wnoszę o egzekucje z nieruchomości TAK, więc następne pismo komornika, że dłużnik według ustaleń komornika jest właścicielem 7/20 a z ksiąg wieczystych wynika że jest w udziale 1/4 wobec powyższego Komornik wzywa wierzyciela do sprostowania sytuacji w wydziale ksiąg w sadzie. Czyli co ja mam pisać do sądu? mieliście taką sytuacje
my generalnie nie składamy wniosków o egzekucję z nieruchomości (nie odpowiadamy na wezwania/ wnioski komornika), ew. piszemy by prowadził egzekucję zgodnie z obowiązującymi przepisami, a już w takich przypadkach jak opisałaś(udziały) - zupełnie nie.
No ale jak ja mam odpisać że nie wnoszę o egzekucję skoro mi zadał pytanie że ustalił majątek dłużnika i jasno czy wnoszę czy nie, przecież to są pieniądze publiczne my wypłacamy FA więc jeśli ma majątek to jak najbardziej niech zwraca.Jako wierzyciel wnoszę. No ale na takie pismo co ja mam odpisać że działki się nie zgadzają co z tym komornikiem pisać zupełnie nie wiem dzwonił i mówił żebym napisała do sądu pismo i sprostowała te działki jakie ma dłużnik rzeczywiście.
zadzwoń i dowiedz się czy nie zostaniesz obciążona kosztami postępowania np. masz dług z fa 3000 a koszty będą wyższe ( np koszty powołania biegłego do wyceny itd. ) od zadłużenia ,u mnie 1 komornik obciąża kosztami a 2 nie.
No dobra ale ja powinnam napisać jednak do Sądu o sprostowanie sprawy w wydziale ksiąg wieczystych no i co jeśli przewyższa koszty to co dalej z tym robić komornik nie będzie tego wyjaśniał bo napisał że wierzyciel musi to sprostować.