Sprawienie pogrzebu przez OPS - zasiłek pogrzebowy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 22 lip 2021, 11:44

Ten z Łopieki pisze:
08 mar 2019, 14:50
No nie zawsze ZUS zwraca. My tylko występujemy z wnioskiem - nawet gdy nie mamy pewności co do uzyskania zasiłku pogrzebowego (o to pytałaś/eś wcześniej) - to ZUS podejmuje decyzję. Jest nam to potrzebne do ew. dochodzenia roszczeń z masy spadkowej po osobie zmarłej, zgodnie z art. 96 ust. 3 ustawy o pomocy społecznej: "W przypadku pokrycia kosztów pogrzebu przez gminę poniesione wydatki podlegają zwrotowi z masy spadkowej, jeżeli po osobie zmarłej nie przysługuje zasiłek pogrzebowy."
Mam pytanie, może ktoś będzie mógł mi pomóc.

Co w przypadku gdy zasiłek pogrzebowy nie pokrywa w całości poniesionych kosztów? Czy nadal możemy wystąpić o dochodzenie tej brakującej kwoty z masy spadkowej?
ZUS zwrócił nam część kosztów z zasiłku pogrzebowego (4000 zł), to czy możemy dalej dochodzić zwrotu pozostałej kwoty z masy spadkowej? czy może ten przepis 96 ust. 3 mówi, że albo jedno albo drugie?

Pozdrawiam :)
maajeczka
Praktykant
Od: 18 paź 2018, 9:38
Zajmuję się: PS

Napisano: 23 gru 2021, 11:48

Myślę tak samo jak osoby, które wypowiedziały się powyżej. Każda instytucja organizująca uroczystość pogrzebową może ubiegać się od ZUSu zasiłku pogrzebowego. Kwestia tego czy Zmarły był ubezpieczony, miał rentę lub emeryturę. Nie zawsze ZUS zwróci, ale złożyć warto. My takie rzeczy załatwiamy z zakładem pogrzebowym, a na ich stronie można pobrać wszystkie dokumenty związane z zasiłkiem https://www.zakladpogrzebowy24.pl/dokum ... -pobrania/
Dominika 332
Praktykant
Od: 23 gru 2021, 11:35
Zajmuję się: FA

Napisano: 10 cze 2022, 10:56

Według mnie warto zapytać się u źródła. Wystarczy, że zadzwonisz do dowolnego zakładu pogrzebowego. Osobiście mogę polecić Ci Nekropolis, który siedzibę ma niedaleko mnie https://nekropolis.com.pl/
Mateusz Giermek
Praktykant
Od: 10 cze 2022, 10:54
Zajmuję się: FA

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x