Zacytuję wpis, który kiedyś zamieściło Sygnity, może to ci pomoże:anulka3 pisze:tzn. jeżeli w rodzinie która pobiera już ŚW rodzi się kolejne dziecko wprowadzam- wniosek o zmianę świadczenia w zw. ze zmianą sytuacji życiowej - typ wniosku wybieram formalny czy zgłoszenie zmiany sytuacji - podstawa do zmiany decyzji. Trochę dziwne dochodzi nowa osoba której muszę wypłacić i nie wykazuje jej?
Ministerstwu chodzi tylko o nowe wnioski nowe rodziny, które dochodzą w danym miesiącu ?
i do sprawozdania liczy ten wniosek jako złożony na 1 dziecko, a przeciez Pani składała wniosek na drugie w związku z urodzeniem. I jest wybrany wniosek jako zmiana i typ: foramlny. czy trzeba było odhaczyc na te 1wsze dziecko?amm pisze:Zacytuję wpis, który kiedyś zamieściło Sygnity, może to ci pomoże:anulka3 pisze:tzn. jeżeli w rodzinie która pobiera już ŚW rodzi się kolejne dziecko wprowadzam- wniosek o zmianę świadczenia w zw. ze zmianą sytuacji życiowej - typ wniosku wybieram formalny czy zgłoszenie zmiany sytuacji - podstawa do zmiany decyzji. Trochę dziwne dochodzi nowa osoba której muszę wypłacić i nie wykazuje jej?
Ministerstwu chodzi tylko o nowe wnioski nowe rodziny, które dochodzą w danym miesiącu ?
,,Jeżeli osoba złożyła wniosek formalny, np. w przypadku urodzenia się nowego dziecka, na które osoba wnioskuje o świadczenie, to w takim przypadku również należy ten fakt zarejestrować jako "wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej" i w polu "Typ wniosku" wybrać wartość "wniosek formalny" i na jego podstawie wydać decyzję zmieniającą.''
też tak mam, wykazuje posiadanie uprawnienia do SW za dany miesiąckarolina09 pisze:W części D, tj. Liczba rodzin pobierających świadczenia – to tu mi wlicza rodzinę, której przyznałam prawo w maju 2017r. od maja i zatwierdziłam tą decyzję z majem, ale wypłata w czerwcu będzie. To czy powinno liczy tą rodzinę do sprawozdania za maj 2017r?
i co poprawic to ?? bo uwazam ze tak jest zleamm pisze:też tak mam, wykazuje posiadanie uprawnienia do SW za dany miesiąckarolina09 pisze:W części D, tj. Liczba rodzin pobierających świadczenia – to tu mi wlicza rodzinę, której przyznałam prawo w maju 2017r. od maja i zatwierdziłam tą decyzję z majem, ale wypłata w czerwcu będzie. To czy powinno liczy tą rodzinę do sprawozdania za maj 2017r?
Liczba decyzji wydanych zgadza się z tym , ale już liczba rodzin pobierających to nie. Bo przecież jeszcze wypłaty nie było. Jest jak na razie przyznane św.karolina09 pisze:i co poprawic to ?? bo uwazam ze tak jest zleamm pisze:też tak mam, wykazuje posiadanie uprawnienia do SW za dany miesiąckarolina09 pisze:W części D, tj. Liczba rodzin pobierających świadczenia – to tu mi wlicza rodzinę, której przyznałam prawo w maju 2017r. od maja i zatwierdziłam tą decyzję z majem, ale wypłata w czerwcu będzie. To czy powinno liczy tą rodzinę do sprawozdania za maj 2017r?
rodzi się kolejne dziecko, wprowadzam jako zmianę, wniosek formalny i zaznaczam czek box że na pierwsze (decyzja wydana z tego wniosku zastąpi decyzję pierwotną, potwierdzam że rodzina wciąż ma na pierwsze). W sprawozdaniu muszę poprawiać te pozycje, niestety.karolina09 pisze:i do sprawozdania liczy ten wniosek jako złożony na 1 dziecko, a przeciez Pani składała wniosek na drugie w związku z urodzeniem. I jest wybrany wniosek jako zmiana i typ: foramlny. czy trzeba było odhaczyc na te 1wsze dziecko?amm pisze:Zacytuję wpis, który kiedyś zamieściło Sygnity, może to ci pomoże:anulka3 pisze:tzn. jeżeli w rodzinie która pobiera już ŚW rodzi się kolejne dziecko wprowadzam- wniosek o zmianę świadczenia w zw. ze zmianą sytuacji życiowej - typ wniosku wybieram formalny czy zgłoszenie zmiany sytuacji - podstawa do zmiany decyzji. Trochę dziwne dochodzi nowa osoba której muszę wypłacić i nie wykazuje jej?
,,Jeżeli osoba złożyła wniosek formalny, np. w przypadku urodzenia się nowego dziecka, na które osoba wnioskuje o świadczenie, to w takim przypadku również należy ten fakt zarejestrować jako "wniosek o zmianę świadczenia w związku ze zmianą sytuacji życiowej" i w polu "Typ wniosku" wybrać wartość "wniosek formalny" i na jego podstawie wydać decyzję zmieniającą.''
ja tego nie tykam, choć mam tak pierwszy raz, może ministerstwo dało Sygnity takie wytycznekarolina09 pisze:Liczba decyzji wydanych zgadza się z tym , ale już liczba rodzin pobierających to nie. Bo przecież jeszcze wypłaty nie było. Jest jak na razie przyznane św.karolina09 pisze:i co poprawic to ?? bo uwazam ze tak jest zleamm pisze:też tak mam, wykazuje posiadanie uprawnienia do SW za dany miesiąckarolina09 pisze:W części D, tj. Liczba rodzin pobierających świadczenia – to tu mi wlicza rodzinę, której przyznałam prawo w maju 2017r. od maja i zatwierdziłam tą decyzję z majem, ale wypłata w czerwcu będzie. To czy powinno liczy tą rodzinę do sprawozdania za maj 2017r?