Sprawozdanie MK1 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 03 kwie 2024, 8:32

Witam. Gdy robię sprawozdanie kwartalne wychodzą mi różne kwoty wg. objaśnień ministerialnych do sprawozdania liczy mi zasiłki stałe osób które zmarły( osoby te zostały zarejestrowane jako zgon). Później świadczenie zostało zakończone bez wydawania decyzji.
czy coś jeszcze muszę zrobić dodatkowo, aby pomost tego nie liczył?
libra
Praktykant
Od: 06 cze 2023, 12:29
Zajmuję się: PS

Napisano: 03 kwie 2024, 8:46

Sprawozdania MK1/MK2 chyba już się nie robi. W objaśnieniach ministerialnych jest napisane, że do sprawozdania liczone są wartości teoretyczne za dany okres sprawozdawczy, niezależenie od tego czy zostało już wypłacone, dlatego zliczane jest do sprawozdań nawet, jeżeli nie jest wypłacone, poprawcie mnie jeżeli się mylę.
Krisun
Stażysta
Od: 02 cze 2020, 11:56
Zajmuję się: DM

Napisano: 03 kwie 2024, 11:35

To w pomoście też nie robicie tego sprawozdania MK1 ?
libra
Praktykant

Napisano: 03 kwie 2024, 12:04

Po co?? Jeśli już to z faktycznego wykonania, by porównać z księgowością.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 03 kwie 2024, 12:39

Pomost liczy mi osoby zmarłe pomimo zakończenia realizacji świadczenia. Co muszę jeszcze zrobić żeby nie liczeni byli do końca roku???
Proszę o pomoc.
libra
Praktykant

Napisano: 03 kwie 2024, 12:48

libra pisze:
03 kwie 2024, 12:39
Pomost liczy mi osoby zmarłe pomimo zakończenia realizacji świadczenia. Co muszę jeszcze zrobić żeby nie liczeni byli do końca roku???
Proszę o pomoc.
Sprawozdanie MK1/MK2 nie wgrywa się już do CAS-u. Wykonanie w POMOŚCIE jest niepotrzebne, chyba że chcesz sprawdzić wykonanie z księgowością jak mówi poprzednik, ale wtedy trzeba wygenerować faktyczne wykonanie w celu porównania.
Natomiast według objaśnień ministerialnych będzie wykazywać Ci osoby zmarłe.
Krisun
Stażysta

Napisano: 03 kwie 2024, 12:52

libra pisze:
03 kwie 2024, 12:39
Proszę o pomoc.
Chyba trzeba zrobić decyzję wygaszającą.
Zakończenie realizacji świadczenia bez wydania decyzji niestety nie sprawi, że zaplanowane, ale niezrealizowane świadczenie nie będą liczone w MK1
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 03 kwie 2024, 14:33

Cytat z objaśnień Ministerstwa do sprawozdania MRiPS-03:

Kwota łączna świadczeń jest iloczynem liczby świadczeń przyznanych w danym okresie sprawozdawczym i kwoty świadczenia wymienionego w decyzji. Tak więc kwota łączna świadczeń w danym okresie sprawozdawczym wymieniona w sprawozdaniu jest wielkością „teoretyczną”, tzn. nie uwzględnia sytuacji, gdy dane świadczenia z różnych przyczyn nie są wypłacone w danym okresie sprawozdawczym.
W przypadku świadczeń refundowanych sprawozdawczość prowadzi jedynie ta gmina, która wydaje i realizuje decyzję. Wielkości w sprawozdaniu nie są korygowane ani o refundacje, ani o zwroty w wyniku nienależnie pobranych świadczeń.
Przy zachowaniu tej zasady wypełniamy pozostałe działy Sprawozdania.

MK1 było liczone wg tych samych zasad jak MRiPS-03, ale tak jak napisali już poprzednicy, obecnie się już go nie wykonuje.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 04 kwie 2024, 9:10

Zrobiłam decyzję wygaszającą w pomost i w sprawozdaniu dalej mi liczy zasiłki stałe osób zmarłych w tym kwartale. Czy coś pominęłam żeby w sprawozdaniu nie liczyło do końca roku przy kolejnych sprawozdaniach?
libra
Praktykant

Napisano: 04 kwie 2024, 9:31

libra pisze:
04 kwie 2024, 9:10
Zrobiłam decyzję wygaszającą w pomost i w sprawozdaniu dalej mi liczy zasiłki stałe osób zmarłych w tym kwartale. Czy coś pominęłam żeby w sprawozdaniu nie liczyło do końca roku przy kolejnych sprawozdaniach?
Sprawozdanie wygenerowane według objaśnień ministerialnych ZLICZA osoby zmarłe, tak jest skonstruowane.
Krisun
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x