Sprawozdanie roczne MRiPS-03 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 21 sty 2023, 0:12

Mam pytanie odnośnie działu 1B, a konkretnie wierszy 35 i 36. Czy w wierszu 35 powinny się znaleźć tylko dane przeniesione ze sprawozdania z dożywiania, czyli zasiłki celowe z programu "Posiłek w szkole i w domu" czy ujmuję tam też te nasze zwykłe zasiłki celowe. W objaśnieniach do obydwóch sprawozdań jest tylko mowa o przeniesieniu danych, ale dla mnie to byłoby totalnie nielogiczne. Biorąc pod uwagę to, że w wierszu 36 jest mowa o specjalnych celowych i jest tam napisane "w tym z wiersza 35" co oznaczałoby, że specjalne zasiłki celowe wchodzą niejako w "skład" zasiłków celowych z programu "Posiłek..."
mohikanka87
Praktykant
Od: 02 wrz 2022, 0:11
Zajmuję się: PS

Napisano: 23 sty 2023, 8:57

W tym wierszu ogółem: mają być, zasiłki celowe + specjalne celowe, posiłek czyli zasiłek celowy z programu.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 23 sty 2023, 23:40

ttt pisze:W tym wierszu ogółem: mają być, zasiłki celowe + specjalne celowe, posiłek czyli zasiłek celowy z programu.
Dziękuję za pomoc :) A mam jeszcze pytanie, czy w działach dot. powodów przyznania pomocy i typach rodzin objętych pomocą powinnam uwzględnić również rodziny, którym została udzielona pomoc wyłącznie w postaci pracy socjalnej? Czy w tych działach muszę też ująć osoby przebywające w DPS-ach?
mohikanka87
Praktykant

Napisano: 24 sty 2023, 8:41

Jeżeli masz przez cały rok w systemie wszystko wprowadzane to zostawiasz to tak jak pokazuje druk sprawozdania.Na edycji sprawozdania masz taki przycisk, klikasz tam i podglądasz no i się zorientujesz odnośnie twoich pytań, bo przecież znasz rodziny.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 27 sty 2023, 9:20

Podłączam się, a czy w działach dot. powodów przyznania pomocy i typach rodzin objętych pomocą
sprawozdania MRiPS 03R (w szczególności dział 2) uwzględnia Wam wszystkie rodziny, w szczególności ŚDS, SENIOR+, ubezp. na 90 dni, CIS, DPS?
Pomocny
Praktykant
Od: 10 sty 2023, 13:27

Napisano: 07 lut 2023, 10:10

Ponawiam pytanie. Pozdrawiam
Pomocny
Praktykant

Napisano: 07 lut 2023, 13:52

Robicie to sprawozdanie na piechotę? Nie korzystacie z programów informatycznych (np. POMOST, który liczy takie rzeczy sam)?
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Napisano: 07 lut 2023, 20:23

thorgal70 pisze:
07 lut 2023, 13:52
Robicie to sprawozdanie na piechotę? Nie korzystacie z programów informatycznych (np. POMOST, który liczy takie rzeczy sam)?
W moim przypadku niestety w dużej części muszę je robić na piechotę. Pracuję na TT-Pomoc i sprawozdanie, które wygeneruję w programie odbiega sporo od stanu faktycznego. O ile finansowo jeszcze się w miarę pokrywa ze stanem faktycznym, tak "rzeczowo" sporo się różni. Jeśli chodzi o powody przyznania pomocy są one zczytywane tylko z cz. I wywiadu, jeśli był on wprowadzony w danym roku sprawozdawczym i wszystko odpowiednio zaznaczone to sprawozdanie to uwzględni. Jeśli wywiad był np. z roku poprzedniego, a teraz wprowadzane były tylko aktualizacje cz. IV, to nie ma możliwości dodania kolejnej przesłanki, mimo że w ciągu roku w danej rodzinie oprócz bezrobocia pojawiła się długotrwała choroba. Poza tym w całym moim OPS tylko ja obsługuję teraz ten program i fizycznie nie mam możliwości, żeby codziennie zbierać dane na temat prowadzonej przez koleżanki pracy socjalnej i wprowadzać je do programu. Do tego dochodzą błędy poprzedniczek i ich niedokładne wprowadzanie danych (np. osoby mieszkające na wsi są wprowadzone jako mieszkańcy miasta), a i sam program jest chyba w okrojonej wersji, bo szef to straszny dusigrosz.
mohikanka87
Praktykant

Napisano: 08 lut 2023, 10:01

thorgal70 pisze:Robicie to sprawozdanie na piechotę? Nie korzystacie z programów informatycznych (np. POMOST, który liczy takie rzeczy sam)?
Tak korzystamy z POMOST i mamy wszystko wprowadzane, lecz zauważam, że nie pokazują mi się w tym sprawozdaniu w dziale 2 (rzeczywista liczba rodzin i osób objętych pomocą społeczną) w wierszu 1 (świadczenia przyznane w ramach zadań zleconych i zadań własnych OGÓŁEM (bez względu na ich rodzaj, formę, liczbę oraz źródło finansowania)) jako liczba rodzin ogółem - rodziny które skierowaliśmy do ŚDS, DPS, Senior+, ubezp. na 90 dni. Czy u Was w tym wierszu ich macie?
Pomocny
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x