Dziękuję za pomocttt pisze:W tym wierszu ogółem: mają być, zasiłki celowe + specjalne celowe, posiłek czyli zasiłek celowy z programu.
W moim przypadku niestety w dużej części muszę je robić na piechotę. Pracuję na TT-Pomoc i sprawozdanie, które wygeneruję w programie odbiega sporo od stanu faktycznego. O ile finansowo jeszcze się w miarę pokrywa ze stanem faktycznym, tak "rzeczowo" sporo się różni. Jeśli chodzi o powody przyznania pomocy są one zczytywane tylko z cz. I wywiadu, jeśli był on wprowadzony w danym roku sprawozdawczym i wszystko odpowiednio zaznaczone to sprawozdanie to uwzględni. Jeśli wywiad był np. z roku poprzedniego, a teraz wprowadzane były tylko aktualizacje cz. IV, to nie ma możliwości dodania kolejnej przesłanki, mimo że w ciągu roku w danej rodzinie oprócz bezrobocia pojawiła się długotrwała choroba. Poza tym w całym moim OPS tylko ja obsługuję teraz ten program i fizycznie nie mam możliwości, żeby codziennie zbierać dane na temat prowadzonej przez koleżanki pracy socjalnej i wprowadzać je do programu. Do tego dochodzą błędy poprzedniczek i ich niedokładne wprowadzanie danych (np. osoby mieszkające na wsi są wprowadzone jako mieszkańcy miasta), a i sam program jest chyba w okrojonej wersji, bo szef to straszny dusigrosz.
Tak korzystamy z POMOST i mamy wszystko wprowadzane, lecz zauważam, że nie pokazują mi się w tym sprawozdaniu w dziale 2 (rzeczywista liczba rodzin i osób objętych pomocą społeczną) w wierszu 1 (świadczenia przyznane w ramach zadań zleconych i zadań własnych OGÓŁEM (bez względu na ich rodzaj, formę, liczbę oraz źródło finansowania)) jako liczba rodzin ogółem - rodziny które skierowaliśmy do ŚDS, DPS, Senior+, ubezp. na 90 dni. Czy u Was w tym wierszu ich macie?thorgal70 pisze:Robicie to sprawozdanie na piechotę? Nie korzystacie z programów informatycznych (np. POMOST, który liczy takie rzeczy sam)?