dotyczy rozliczania usług opiekuńczych - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 24 sty 2023, 10:00

Witam. Ja raz jeszcze w sprawie usług.Czy może mi ktoś powiedzieć po kolei ja rozliczacie usługi w pomoście po skończonym miesiącu.
liliput
Referent
Od: 07 cze 2017, 14:34
Zajmuję się: PS

Napisano: 25 sty 2023, 12:38

My rozliczamy w/g faktury i kart pracy/ godziny mnożymy przez pełną stawke godzinową/
bozena59
Praktykant
Od: 17 lip 2019, 14:36
Zajmuję się: pracuje w pomocy społecznej jako pracownik socjalny

Napisano: 25 sty 2023, 12:48

ale chodzi mi o to jak rozliczasz.Wchodzisz w dokumenty rozliczeniowe na np;usługi opiekuńcze za m-c styczeń 2023 i dalej, bo od tego roku muszę to robić a nie wiem dokładnie jak
liliput
Referent

Napisano: 25 sty 2023, 12:49

będę wdzięczna za pomoc
liliput
Referent

Napisano: 25 sty 2023, 13:00

W POMOST Std z głównego okna trzeba wybrać przycisk Dokumenty rozliczeniowe i skorzystać z przycisku dodawania (z plusem).
Najkorzystniejszy sposób użycia systemu POMOST Std w tym zakresie jest taki, aby tworzyć dokument rozliczeniowy jeszcze przed otrzymaniem faktycznego rachunku. Przy utworzeniu takiego rozliczenia można podać okres rozliczenia na jeden miesiąc w przód, np. w kwietniu utworzyć rozliczenie świadczeń przyznanych na maj.
Pomost utworzy listę pozycji rozliczenia, wraz z zaplanowaną liczbą i kwotą, wynikającą z decyzji przyznających usługi opiekuńcze.
Tak przygotowany projekt rozliczenia można wydrukować z listy dokumentów rozliczeniowych. Pomost utworzy wydruk z listą osób z naszego projektu rozliczenia. Wydruk ten może zawierać także puste kolumny, przeznaczone dla realizatora posiłku, na wypełnienie faktycznej realizacji świadczenia (za pomocą umieszczenia w szablonie kolumn #Użytkownik1 i #Użytkownik2 np. na faktyczną kwotę i liczbę godzin usług).
Ten wydruk można wysłać realizatorowi świadczenia, aby wiedział on komu ma zrealizować usługi w konkretnym miesiącu i w jakiej liczbie godzin.
Po otrzymaniu od niego wypełnionego wydruku, wchodzimy ponownie na okno listy pozycji rozliczenia i nanosimy faktycznie wykonanie (czyli same różnice, w stosunku do planu, tam gdzie występują), a na końcu zatwierdzamy rozliczenie, za pomocą przycisku Rozlicz.

Taki sposób działania jest optymalny - rozliczenie rachunku jest ułatwione, bo kolejność osób na wydruku odesłanym przez realizatora usług będzie oczywiście identyczna jak na oknie, co ułatwi naniesienie faktycznej liczby i kwoty świadczenia, tam gdzie się różni od planu.

Dodatkowo przypominamy, że wraz z Pomostem jest udostępniony osobny program dla kontrahentów do rozliczania świadczeń o nazwie MOUS. Każdy zainteresowany Ośrodek może udostępnić ten program swoim kontrahentom. Jest to godne polecenia, ponieważ pozwala na wyeliminowanie czasochłonnego i podatnego na błędy ręcznego wpisywania faktycznego wykonania z papierowego wydruku przysłanego od kontrahenta. O MOUS można przeczytać tu https://public.sygnity.pl/zabezpieczeni ... /osystemie , a nawet obejrzeć film :)
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x