Sprawozdanie składki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 sty 2021, 15:58

Czy w tabeli B składki wykazuje się składki pomniejszone o korekty za lata ubiegłe lub korekty za ten rok? Czy wykazuje się brutto?

Przykład 1.
Pani X ma zapłacone w tym roku 2020 składki w wysokości 2500 zł.
w grudniu księgowa robi korektę za luty 2020r 150,00 zł innej Pani bp okazało się ze już nie powinna mieć zapłacone ( uzbierany okres składkowy).

To teraz w grudniu w tabeli wykazuję nadal kwotę 2500zł, czy też kwotę 2350 (bo jakby pomniejszone wydatki)?

Co w przypadku korekty za zeszły rok np. za luty 2019? w tabeli wykaże nadal 2500zł bo to zwrot(korekta) za lata ubiegłe?

Czy moze w tej Tabeli wogole nie uwzględniam zrobionych korekt i ta tabela jest odpowiednikiem tak jak tabela A dla swiadczen, czyli brutto, to co na listach wypłat?

Jesli chodzi o swiadczenia, to osobno jest tabela brutto do wypłat i osobno tabela do zwrotów, ale w skłądkach tego nie ma?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2021, 14:58

podbijam jeszcze raz, do tych , co robią sprawozdania.

Wykazujecie w tabeli składki:
1/ brutto (bez pomniejszania o korekty)
2/ brutto - korekty zrobione w 2020 r. za rok bieżący(np. w 12.2020 za 02.2020)
3/ brutto - wszystkie korekty zrobione w 2020 r. za rok bieżący i lata poprzednie (np. w 12.2020 za 04.2019)?
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 08 sty 2021, 19:17

Chodzi ci o sprawozdanie rzeczowo-finansowe z zakresu świadczeń rodzinnych za IV kwartał 2020 r., jeżeli tak to:
w tabeli B. wykazane są kwoty rzeczywiście opłaconych składek w danym miesiącu tzn. bez żadnych korekt.

W programie przy każdej osobie zgłoszonej do ubezpieczenia w zależności od pobieranego świadczenia opiekuńczego na podstawie decyzji są przypisane składki do każdej kwoty świadczenia opiekuńczego za dany miesiąc (przecież generujecie co miesiąc listę osób opłacanych składek do ZUS i NFZ - nie ma możliwości wprowadzenia korekty w program).
Lady90
Starszy referent
Od: 15 sty 2018, 14:29
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 11 sty 2021, 8:52

Tak, dokładnie chodzi mi o to, o czym piszesz;-)

Dotychczas robiłam składki z programu (tzw. brutto)i ręcznie odejmowałam sobie wszystkie korekty, które robiła księgowość. w programie rzeczywiście nie znalazłam sposobu na zrobienie korekty składek jak jest np. nien. pobrane świadczenie piel.

Jednak teraz ksiegowość zaczęła rozrózniać korekty za rok bieżący (tzw, zmniejszenie wydatków) i za lata ubiegłe (na dochody) i mówiła,że uwzględnić tylko te pomniejszajace wydatki.

Zaczełam więc sie zastanawiać czy nie powinno w naszym sprawozdaniu byc wykazywane brutto ( to co z programu), bo tak wskazuje nagłówek tabeli. nie ma osobnej tabeli do zwrotów(korekt) składek tak jak ma to miejsce porzy swiadcczeniach.
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x