Pani z MUW niech się w głowę kopnie. przyznaje ZP 3 miesiące wstecz, i rozumiem, że to po terminie? Widać Pani z MUW, to nie wie w ogóle na czym polegają świadczenia rodzinne. Może to im by należało zrobić sprawozdania i kontrole z wiedzy? Bo mam wrażenie, że tam są ludzie z przypadku.kas321 pisze: 22 wrz 2023, 10:40 Pani z MUW mi wyjaśniła, ze jak decyzja jest wydana w lipcu to kasa tez ma być w lipcu wypłacona. Nie moze być tak, ze piszemy w decyzji, ze np. świadczenie należne za miesiąc lipiec 20223 r. zostanie wypłacone do dnia 31-08-2023 r. Powiedziała, ze jest dużo skarg, ze ośrodki "przetrzymują" pieniądze
sprawozdanie - terminowość wypłat
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/CP/DO/DW
- Kontakt:
Re: sprawozdanie - terminowość wypłat
"You know what I think? It don't really matter what I think."
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia wychowawcze
- Kontakt:
Chodzi tylko o datę decyzji a nie wyrównanie świadczeń, jesli wydajesz decyzję w lipcu to w lipcu wypłacasz pieniądze i nie ma znaczenia, ze wyrównanie robisz. Miesiąc decyzji ma się pokrywac z miesiącem wypłaty ale zgadzam się żeby się w głowe stuknęli
-
- Referent
- Kontakt:
Ja mam pare decyzji, ze np. wydałam decyzje 30 lipca gdzie nie miałam kasy żeby wypłacić i w tej decyzji napisałam, ze zasiłek rodzinny nalezny za miesiąc lipiec 2023 r. zostanie wypłacony w miesiącu sierpień 2023 r. Z drugiej strony miałam kontrolę wcześniej i nikt nie powiedził, ze to źle,m aby sprawdzali listy księgowości z decyzjami, czy były wypłacone pieniądze.
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
ale jak decyzja wydana ostatniego i kasy brak to nie wypłacisz
zresztą ustawa mówi wprost, do jakiego dnia złożone wnioski muszą być wypłacone w bieżącym miesiącu
zresztą ustawa mówi wprost, do jakiego dnia złożone wnioski muszą być wypłacone w bieżącym miesiącu
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
No nie, wg objaśnień w sprawozdaniu świadczenie za lipiec wypłacone w sierpniu to świadczenie wypłacone po terminie.
Decyzję mogę wydać i 31 lipca, a wtedy trudno zrobić wypłatę tego samego dnia. Między innymi dlatego, że zapotrzebowanie mamy robić na wydane decyzje i nie zamawiać na zapas. A decyzje wydaję nie wg mojego widzimisię, tylko po prostu muszę przeprowadzić postępowanie i ono czasem trwa dwa dni, czasem dwa tygodnie, a i decyzję mam nie jedną do wydania, tylko kilkanaście. A jeszcze w międzyczasie muszę robić sprawozdania.
Nikt chyba nie siedzi i nie przestawia specjalnie ludziom terminów wypłat, żeby im dokuczyć...
Decyzję mogę wydać i 31 lipca, a wtedy trudno zrobić wypłatę tego samego dnia. Między innymi dlatego, że zapotrzebowanie mamy robić na wydane decyzje i nie zamawiać na zapas. A decyzje wydaję nie wg mojego widzimisię, tylko po prostu muszę przeprowadzić postępowanie i ono czasem trwa dwa dni, czasem dwa tygodnie, a i decyzję mam nie jedną do wydania, tylko kilkanaście. A jeszcze w międzyczasie muszę robić sprawozdania.
Nikt chyba nie siedzi i nie przestawia specjalnie ludziom terminów wypłat, żeby im dokuczyć...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
ciekawa jestem tych skarg, czy one są czy to ściema zwyczajna
chyba, że na prawdę zarabiacie, jakieś premie czy coś
na przetrzymywaniu kasy 
chyba, że na prawdę zarabiacie, jakieś premie czy coś

-
- Referent
- Kontakt:
Pani powiedziała, zeby nie wydawać decyzji jak mają nie byc wypłacone, poczekac parę dni i wydać decyzje w tym miesiącu w którym ma być wypłata, jak mam wydać 29 września decyzję to lepiej do października poczekać. Nie mam co robić w pracy to będę sobie przekładać decyzje na kupkę a później zostanę po godzinach zeby to sprawdzić a zapotzrebowanie będę spisywac ręcznie bo w sytemie nie będzie decyzji. Patologia
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/CP/DO/DW
- Kontakt:
No to Pani z MUW się trochę mija z literą prawa, ponieważ art. 35 paragraf 1 i 2 KPA mówi:kas321 pisze: 22 wrz 2023, 11:41 Pani powiedziała, zeby nie wydawać decyzji jak mają nie byc wypłacone, poczekac parę dni i wydać decyzje w tym miesiącu w którym ma być wypłata, jak mam wydać 29 września decyzję to lepiej do października poczekać. Nie mam co robić w pracy to będę sobie przekładać decyzje na kupkę a później zostanę po godzinach zeby to sprawdzić a zapotzrebowanie będę spisywac ręcznie bo w sytemie nie będzie decyzji. Patologia
§ 1. Organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki.
§ 2. Niezwłocznie powinny być załatwiane sprawy, które mogą być rozpatrzone w oparciu o dowody przedstawione przez stronę łącznie z żądaniem wszczęcia postępowania lub w oparciu o fakty i dowody powszechnie znane albo znane z urzędu organowi, przed którym toczy się postępowanie, bądź możliwe do ustalenia na podstawie danych, którymi rozporządza ten organ."
"You know what I think? It don't really matter what I think."
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Jak termin z KPA mija 30.09 to widocznie możemy go przedłużyć z powodu "bo Pani z MUW tak chce"kas321 pisze: 22 wrz 2023, 11:41 Pani powiedziała, zeby nie wydawać decyzji jak mają nie byc wypłacone, poczekac parę dni i wydać decyzje w tym miesiącu w którym ma być wypłata, jak mam wydać 29 września decyzję to lepiej do października poczekać. Nie mam co robić w pracy to będę sobie przekładać decyzje na kupkę a później zostanę po godzinach zeby to sprawdzić a zapotzrebowanie będę spisywac ręcznie bo w sytemie nie będzie decyzji. Patologia

No patologia patologii
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
kas321 pisze: 22 wrz 2023, 10:40 Nie moze być tak, ze piszemy w decyzji, ze np. świadczenie należne za miesiąc lipiec 20223 r. zostanie wypłacone do dnia 31-08-2023 r.
Pani powiedziała, żeby nie wydawać decyzji jak mają nie być wypłacone, poczekać parę dni i wydać decyzje w tym miesiącu w którym ma być wypłata, jak mam wydać 29 września decyzję to lepiej do października poczekać.
No ale jak wydam decyzję w październiku i przyznam świadczenia od września to i tak muszę napisać, że za wrzesień będzie w październiku. Tyle, że decyzja też w październiku, ale to wtedy się przyczepią, że wniosek był we wrześniu składany, to dlaczego do października czekamy z decyzją

Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Oprócz sprawozdanie - terminowość wypłat - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Od kiedy policzyć utrartę?
13 i 14 emerytura - odliczać od dochodu z Ministerstwa czy nie?
Czyste powietrze alimenty
szo wstrzymanie wypłaty
kto uchyla decyzję - my czy inny organ?
13, 14 bez podatku nie widnieje w dochodach 2022r.
Czyste powietrze skład rodziny
ryczałt za 2022 - zasiłek rodzinny
świadczenie rodzicielskie z przerwą w pobieraniu
Zdrowotna przy SP UKR?
SP a zgon
ZWROT ZP
Zasiłek pielęgnacyjny na dziecko do 16 r.ż. a przedłużona ważność orzeczenia
opiekun prawny spokrewniony
Internat a specjalny ośrodek szkolno-wychowawczy
dochód ze spadku