Sprawozdanie WRiSPZ - sposób przekazania - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 08 sty 2013, 14:19

Pojawiła się oficjalna informacja na stronie MPiPS.
https://www.politykaspoleczna.gov.pl/
Sprawozdanie to tworzymy w Pomostach i wysyłamy już nie do gSAC, ale do SAC, na ten nowy obszar.
pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 08 sty 2013, 15:10

Witam Panie Tomku. Czyli rozumiem ze w tym II półroczu nie będzie to sprawozdanie jako jednorazowe tak? I czy ja dobrze zrozumiałam ze zeby puścić to sprawozdanie to musze w Sacu utworzyc nowego użytkownika? Nie baRDZO TO ROZUMIEM do tej pory zawsze czy to sprawozdania jednorazowe czy resortowe wysyłane były przez jednego użytkownika - pracownika PCPR. Bardzo prosze o odpowiedz. Moze pytania głupie ale to jakies dla mnie nielogiczne dlatego potrzebuje potwierdzenia
~Magdalena

Napisano: 08 sty 2013, 15:28

Nie będzie to już sprawozdanie jednorazowe, tak jak było w poprzednim okresie, czyli za 1 półrocze 2012 roku, wtedy było tak tymczasowo, dlatego że nie wszystkie firmy zdążyły zrobić w swoich programach liczenie sprawozdań i w ogóle nie wszytkie ośrodki nie pracowały jeszcze w programach obsługujących nową ustawę WRiPZ, dlatego MPiPS zdecydowało to zrobić jako sprawozdanie jednorazowe, wypełniane ręcznie. Teraz już należy sprawozdanie utworzyć w swoim programie i wysłać do SAC (nie do gSAC). W Pomost Std, pod warunkiem posiadania aplikacji \"wsparcie rodziny\" i \"piecza zastępcza\", sprawozdanie to wyliczy się z danych wprowadzonych do tych aplikacji. Jeśli ktoś nie ma tej aplikacji w systemie Pomost Std, albo pracuje jeszcze w OU Pomost, to też tworzy to sprawozdanie w Pomoście, ale wypelnia go ręcznie, przez edycję sprawozdania i potem tez wysyła do SAC (nie do gSAC).
~Tomek

Napisano: 08 sty 2013, 15:41

witam. proszę o informację odnośnie rejestracji jednostki w tym module sac, przeczytałam instrukcję i nie jestem pewna jak to zrobić: rejestrując nową jednostkę wpisuję keso pcpr i dane pcpr tak jak mam w gsac czy rejestruję jako starostwo powiatowe ?
~Iwona

Napisano: 08 sty 2013, 15:58

wiem że moje wcześniejsze pytanie nie dotyczy bezpośrednio przekazywania sprawozdania. Ale żeby je przekazać, musimy najpierw zarejestrować jednostke w tym module sac. Stąd moje pytanie w tym wątku z prośbą o pomoc.
~Iwona

Napisano: 08 sty 2013, 16:08

Do złożenia sprawozdania WRiSPZ z zadań powiatu, zobowiązane jest starostwo powiatowe. Zatem wg nas raczej jako starostwo. Ale może lepiej spytać u źródła (MPiPS), bo oni ustalają, my jedynie dostarczamy narzędzia do tego co oni zdecydują.
pozdrawiam
~Tomek

Napisano: 09 sty 2013, 10:25

czy w takim razie muszę wprowodzic do Pomostu wszytskie rodziny utworzone w 2012r. bo inaczej nie zrobie tego sprawozdania? w samym saku nie wprowadzę?
~aga

Napisano: 09 sty 2013, 11:27

W samym SAC nie (nie ma czegoś takiego jak SAK i nawet nie wymawia się to tak, to jest skrót od Statystyczna Aplikacja Centralna) - sprawozdanie może być jedynie wczytanie do SAC z pliku utworzonego w aplikacji dziedzinowej np. w Pomoście.
Jakiego Pomostu używasz? Std? OU? A jeśli Std, to czy masz w nim aplikację \"wsparcie rodziny\" albo \"piecza zastępcza\"?
~Tomek

Napisano: 09 sty 2013, 11:59

no fakt źle to napisałam jest SAC :)
mam pomost Std i mam aplikacje \"piecza zastępcza\", a to coś innego to \"wsparcie rodziny\"
co powinna mieć
wydrukowałam sobie to sprawozdanie rzeczowo finansowe i je robę ale bede wprowadzała recznie bo nie mam uzupełnionych rodzin z 2012r.
dam radę to puścić w SAC z pomostu jak wprowadzę ręcznie?
~aga

Napisano: 09 sty 2013, 12:04

Róźnica między aplikacjami jest wyjaśniona np. tu

https://public.sygnity.pl/forums/viewtop ... 22&t=14151

wsparcie rodziny – do obsługi zadań z ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej w zakresie zadań gminy

piecza zastępcza – do obsługi zadań z ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej w zakresie zadań powiatu

czyli PCPRy mają mieć aplikację \"piecza zastępcza\", OPSy - \"wsparcie rodziny\", a PMOPSY i MOPRY - obie

Możesz skorzystać z edycji sprawozdania i uzupełnić brakujące dane.
Ale - skoro miałaś aplikację \"oiecza zastępcza\" (zakładam że jesteś z PCPR), to czemu nie wprowadzałaś nowych rodzin? Nie wypłacałaś im świadczeń?
~Tomek

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x