jeszcze nie ale jadę na szkolenie w dniu 18.02.2014 r. do Kielc \"Drobne zamówienia publiczne w roku 2014 - nowy obowiązek sprawozdawczy za rok 2013 do końca lutego br.
Paweł jak wrócisz ze szkolenia na pisz coś więcej o tym sprawozdaniu. Prawdopodobnie mamy zliczyć wszystkie usługi z całego roku i podać ich wartość, ale nie wiem czy to prawda.
Wyjaśnienia są na stronie uzp, po szkoleniu to samo co w tych wyjaśnieniach czyli zliczamy wszystkie dostawy, usługi i roboty budowlane netto za 2013 rok jak nie mamy umowy to kwoty netto z faktur lub rachunków.
tabela II sprawozdania jest podzielona na dwie części:
..........część I. Wyłączenie procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na wartość udzielonego zamówienia..........
- moim zdaniem tu leci wszystko poniżej 14.000, i tak:
- jeśli w 2013 roku zawarto umowy to wpisujemy wartość netto zamówienia z umów (nawet jak realizacja przechodzi na następny rok), natomiast jeśli umowa była w 2012, a realizacja w 2013 - to już np. rachunków dotyczących tej umowy z 2012 nie ujmujemy w spr. za 2013;
- jeśli nie było umów to faktycznie spisujemy wartości netto z rachunków/faktur dotyczących zakupów, usług itp., zliczamy i wpisujemy w część II wiersz 1
..........ale mnie dręczy inne pytanie????????????
..........część II. wyłączenie procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na inne przesłanki niż wartość udzielonego zamówienia..........
..........czy wpisujemy coś w część II wiersz 17??????????????
czy wiersz 17 dotyczy DOTACJI które otrzymujemy na podstawie przepisów ustawowych, np. na utrzymanie OPS, na świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny, na składki od ŚP i zasiłków stałych, na zasiłki okresowe, na zasiłki stałe, na dożywianie, na wypłatę dodatków 200 zł do ŚP i na jeszcze inne zadania, które realizujemy....
niektóre dotacje są niższe niż 14.000 a niektóre wyższe...
zakręciłam się i nie wiem co z tym zrobić,
- kolejne pytanie .......... co z DPS-ami, schroniskami dla bezdomnych????;
- z dożywianiem w szkołach dałabym chyba sobie spokój, bo to oni zamawiają towar a my im tylko zwracamy kasę....
- ale chodzi mi po głowie temat zasiłków celowych w formie niefinansowej na zakup np. artykułów pierwszej potrzeby, na zakup żywności, na zakup opału.... faktury są wystawiane na OPS - czy to też zliczamy netto (w skali roku całkowita kwota na celówki niefinansowe jest niższa niż 14.000, więc nie zawieramy żadnych umów)