mam pytanie jak radzicie sobie z tym nowym pismem że kosztów obsługi przy zdo nie można już wykazać przy sprawozdaniu ze śr? jest jeden plan, jedna dotacja a koszty wykazać trzeba w 3 różnych sprawozdaniach czyli np. całe koszty w styczniu wyniosły 3128 zł to mam sobie fikcyjnie podzielić na np. śr 1500+ fa1500+zdo128 czy jak to robicie czy księgować każdą fakturę np za abonament tel. 18 zł to odp. śr 9 zł fa 7 zł a zdo 1 zł? jak to robicie ????
w UBIEGŁYM ROKU TEŻ DZIELILIŚMY NA TRZY SPRAWOZDANIA WYDATKI - MÓWIĆ SIĘ NIE CHCE A CO DOPIERO ROBIĆ TE SPRAWOZDANIA? CO TO ZMIENIA JAK WYKAZUJEMY ODDZIELNIE WYDATKI CZY TO KOMUŚ JEST POTRZEBNE
Tak to prawda-komu to jest potrzebne???????????????Dane do sprawozdań mam w rozdz.85212 zlecone,85212 własne ,85219.Rachunki za utrzymanie i płace dzielę na 85212 zlecone, 85212 własne,85219 własne ,85219FA,85219SR.85219ZDO. W sprawozdaniu FA trzeba jeszcze podzielić koszty na obsługę i działania, co dla mnie jest po prostu chore..Jeżeli komórka SR robi sprawozdania i wykazuje kwoty wypłaconych świadczeń z FA,SR,ZDO to wiadomo,że 3% będzie od sumy wypł.świadczeń.Co za różnica , jeżeli papier kupię dla wszystkich tzn dla FA,SR,ZDO ,zapłacę jeden r-k za CO,energię. Najważniejsze aby nie przekroczyć 3%. Po co są kontrole,niech sprawdzają czy mamy analityki.Po co te pracochłonne sprawozdania,przecież wiadomo jakie są koszta i że z tego nic nie przybywa, a Gminy finansują duże kwoty.Dlaczego nie piszemy o tym problemie? Ministerstwo sądzi,że mamy tylko rozdz.85212? Jesteśmy w pracy w księgowości ciągle 2 osoby.Co o tym myślicie?Napiszcie,jeżeli nie dziś to po sprawozdawczości.
U nag w GOPS w księgowości jestem sama i nie można pójść na urlop bo terminy sprawozdań, ciągle zapotrzebowania, analizy - zastępstwa nie mam, chore to jakieś wszystko jest .
Co da rozbijanie sprawozdań na czynniki pierwsze i tak z tego kasy nie przybędzie tylko roboty co nie mara.
Też uważam, że to chore. Wprowadziłam analitykę, więc męczymy się z tymi podziałami a jeszcze trzeba pamiętać o przeksięgowaniach - w rzeczowo-finansowych układ miesięczny nie uwzględnia tego (nie może być mniej i koniec). Dobrze, że nie jestem sama w księgowości.