sprostowanie błędu, omyłki pisarskiej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 04 cze 2024, 10:10

Witam
Potrzebuję porady dotyczącej sprostowania błędu pisarskiego. Sprawa dotyczy tego, że wydałam decyzję przyznającą świadczenie pieniężne na zakup posiłku lub żywności z wieloletniego programu posiłek w szkole i w domu"
w tej decyzji był żle policzony dochód. Czy w postanowieniu mogę się powołać na artykuł 113 ust. 1 KPA i podać o czy mówi ten artykuł i w uzasadnieniu napisać że "nieprawidłowość podanego powyżej dochodu jest wynikiem zaistniałego błędu pisarskiego"

czy mogę tak to napisać czy muszę stworzyć nową decyzję?
joannaps!
Praktykant
Od: 11 sty 2024, 8:18
Zajmuję się: jestem pracownikiem socjalnym

Napisano: 04 cze 2024, 10:16

Co do zasady błąd rachunkowy można sprostować, ale sprostowanie decyzji nie może prowadzić do merytorycznej zmiany decyzji. Sprostowanie decyzji nie może być wykorzystywane w celu rozpatrywania kwestii merytorycznych, będących przedmiotem określonej decyzji administracyjnej i nie może prowadzić do zmiany podjętego rozstrzygnięcia. Trzeba o tym pamiętać.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 04 cze 2024, 12:21

joannaps! pisze:
04 cze 2024, 10:10
Czy w postanowieniu mogę się powołać na artykuł 113 ust. 1 KPA i podać o czy mówi ten artykuł i w uzasadnieniu napisać że "nieprawidłowość podanego powyżej dochodu jest wynikiem zaistniałego błędu pisarskiego"

czy mogę tak to napisać czy muszę stworzyć nową decyzję?
Możesz, ale pod warunkiem, że sprostowanie tej omyłki nie wpłynie w żaden sposób na rozstrzygnięcie tej decyzji i kwota pozostanie bez zmian ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x