Sprzedaż mieszkania i zwrot dodatku - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 gru 2017, 13:12

Przypadek w stylu „trudne sprawy” :x :
Człowiek w trakcie trwania DM sprzedał mieszkanie, wyprowadził się i ślad po nim zaginął. Zarządca lokalu zwrócił nam przelewem DM za dwa miesiące informując pisemnie, ze mieszkanie zostało sprzedane, więc odsyła „nadpłacone kwoty DM”.
Nie mogę stwierdzić wygaśnięcia, bo decyzja nie jest już w obrocie prawnym. Zgody na uchylenie też nie zdobędę, bo nie ma kontaktu z osobą, na którą decyzja była wydana.
Co zrobilibyście? Nie mam też informacji, od kiedy człowiek nie mieszka i od kiedy nie miał obowiązku ponosić opłat. A czas nagli… koniec roku i trzeba w kasie zrobić czystki… Zarządca właśnie to zrobił a ja mam problem…
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 24 gru 2017, 11:37

To wcale nie jest trudna sprawa. Zaraz napiszę co zrobić, ale wcześniej parę uwag.
Maxima pisze: bo decyzja nie jest już w obrocie prawnym.
Czyżby? Z czego to wynika, z którego przepisu prawnego? Po drugie co z tego wynika i na jakiej podstawie prawnej? Czy to jest pojecie pierwotne (aksjomat), na bazie którego definiuje się inne? Jakoś nie przeszkoli mnie w tym zakresie, a już parę lat działam ... :mrgreen:
Maxima pisze: Nie mogę stwierdzić wygaśnięcia
Cóż naprawdę przeszkadza? Nie wierzę, że się nie da.
Maxima pisze:Zgody na uchylenie też nie zdobędę, bo ...
Urząd nie może czekać na łaskę osób trzecich, zaś uchylenie nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Maxima pisze:Co zrobilibyście?
Spokojnie sporządzilibyśmy decyzję o wygaśnięciu decyzji.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 26 gru 2017, 22:04

PCW, jesteś pewien? Co prawda nie znalazłam żadnego artykułu mówiącego ze nie można stwierdzić wygaśnięcia decyzji w przypadku gdy nie jest ona już w obrocie prawnym. Takie stwierdzenie znalazłam jedynie w komentarzu jakiegoś radcy prawnego. Tym się sugerowałam. Niestety na naszego radcę nie mam co liczyć...
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 27 gru 2017, 21:54

Droga Maximo.
Jeśli chodzi o zależność wygaśnięcia od obrotu prawnego, to ja nie zauważam żadnej. Łatwo sprawdzić, że jedynym miejscem w Kpa, który wspomina o wygaśnięciu jest art. 162, zaś tam nie ma nic o obrocie prawnym, jedynie dość twarde warunki innego rodzaju. Czy już rozumiemy się?
Jeśli chodzi o sposób postępowania w opisanym przypadku, to powtarzam: najlepiej decyzja stwierdzająca wygaśnięcie decyzji o przyznaniu dodatku (z dniem, w którym wygasły zobowiązania wobec zarządcy).
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x