a ta zasada księgowania przez 141 nie dotyczy sprawozdania Rb-27S ?dolga pisze: ↑28 mar 2023, 11:26Na koniec roku pozostały mi środki pieniężne w drodze tj wpływ od komornika na konto 2 stycznia, data operacji 30.12. Środki zgodnie z wytycznymi wykazałam w RB 27zz jako dochody wykonane, w bilansie jako inne środki pieniężne. jednak teraz zastanawia mnie to, że w zzf mam zrealizowane dochody budżetowe mniejsze o tę kwotę, gdyż program ściąga mi dane z konta 222, a środki zostały przekazane przez 222 w styczniu. Czy to jest prawidłowo jak uważacie?
Też miałam taką sytuację i zrobiłam dokładnie tak samo, chociaż miałam na początku zagwozdkę.dolga pisze: ↑29 mar 2023, 10:27Na 222 księguje się zrealizowane dochody ze sprawozdania i takim sposobem na 222 wisi mi kwota po Ma na kwotę nieprzekazanych dochodów oraz na 141 jako środki pieniężne w drodze po wn. Także w zzf widnieje odpowiednia kwota z konta 222 zgodna ze sprawozdaniami budżetowymi. Natomiast w bilansie widnieją środki pieniężne w drodze jako inne środki pieniężne w Aktywach, natomiast w pasywach w pkt Zobowiązania krótkoterminowe: rozliczenie z tyt dochodów budżetowych.
Tak, ale odnośnie dochodów ze sprawozdania Rb-27S, a nie Rb-27ZZ - patrz "Ninka11"dolga pisze: ↑29 mar 2023, 10:27Na 222 księguje się zrealizowane dochody ze sprawozdania i takim sposobem na 222 wisi mi kwota po Ma na kwotę nieprzekazanych dochodów oraz na 141 jako środki pieniężne w drodze po wn. Także w zzf widnieje odpowiednia kwota z konta 222 zgodna ze sprawozdaniami budżetowymi. Natomiast w bilansie widnieją środki pieniężne w drodze jako inne środki pieniężne w Aktywach, natomiast w pasywach w pkt Zobowiązania krótkoterminowe: rozliczenie z tyt dochodów budżetowych.