Witajcie,
własnie zostałam obdarowana dofinansowaniami do środków algorytmowych i mam pewną wątpliwość przeglądając wcześniejsze wnioski, a ściślej mówiąc "oświadczenia o dochodach". W naszych oświadczeniach jest: "ja niżej podpisany..." i kogo tu należy wpisywać, jeżeli wnioskodawcą jest dziecko albo osoba ubezwłasnowolniona? Pomyślałam, że przedstawiciela ustawowego lub opiekuna prawnego. A poniżej jest tabela z pozostałymi osobami z gospodarstwa domowego, trzeba wypisać ze stopniem pokrewieństwa. I czy wtedy wpisujemy stopień pokrewieństwa względem wnioskodawcy ("rzeczywistego"), czy przedstawiciela/opiekuna? Moja poprzedniczka ma wiele wersji tych oświadczeń i nie wiem, co jest właściwe.
środki pomocnicze...
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
Re: środki pomocnicze...
jeżeli wnioskodawcą jest dziecko lub ubezwłasnowolniony to wpisujesz rodzica/opiekuna a stopień pokrewieństwa wobec wnioskodawcy
jak było wiele? po co utrudniać sobie pracę? utwórz jedno oświadczenie do wszystkich zadań
jak było wiele? po co utrudniać sobie pracę? utwórz jedno oświadczenie do wszystkich zadań

Dzięki. "Wiele" w sensie, że raz tak wpisywali, raz tak, czasami nic nie wpisali - nie pilnowała tego.
Dokładnie, po co sobie utrudniać. Kiedyś w naszych wnioskach też mieliśmy takie tabelki i zdanie "ja niżej podpisany..." i mnóstwo problemów z tym było. Teraz mamy "Oświadczam, że przeciętny miesięczny dochód, w rozumieniu przepisów o świadczeniach rodzinnych, podzielony przez liczbę osób we wspólnym gospodarstwie domowym, obliczony za kwartał poprzedzający miesiąc złożenia wniosku, wynosi..............zł. Liczba osób we wspólnym gospodarstwie domowym wynosi............" Ot i tyle.
Oprócz środki pomocnicze... - Stare tematy przeczytaj również:
dziecko doprowadzone przez Policję a odpłatność gminy
wzór wniosku o dodatek wychowawczy w ramach ustawy z dnia 17
kontrola C
Jak liczyć współfinansowanie gminy
bariery w komunikowaniu się
pomoc na usamodzielnienie 6600 - jak liczyć do dochodu?
Turnusy rehabilitacyjne
art. 240 ust. 3 a wywiad środowiskowy
odsetki u biologicznych po I 2016
AS
KONTROLA PFRON AKTYWNY S
obciązanie gmin za kontynuowanie nauki
art. 47 ust.7 ustawy o wrispz
pomoc na zgospodarowanie
nowe kryterium - pomoc na kontynuowanie nauki
kiedy podział środków pfron