Turnusy rehabilitacyjne

ODPOWIEDZ
PCPR

Turnusy rehabilitacyjne

Post autor: PCPR »

To jest Rozporządzenie o zadaniach powiatu (wiadomo)... Dzisiaj ktoś u nas rzucił temat, czy na podstawie tego osoby dorosłe mogą mieć dofinansowania do turnusów?? W ustawie jest mowa o uczestnictwie "osób niepełnosprawnych i ich opiekunów", a w rozporządzeniu o rehabilitacji dzieci i młodzieży. Przyznam szczerze, że szukamy argumentów dla "dorosłych - dymiących" ;)

"Ze środków Funduszu mogą być finansowane w części lub całości następujące rodzaje zadań:
1) (uchylony)

2) sport, kultura, rekreacja i turystyka osób niepełnosprawnych;

3) zaopatrzenie w sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze przyznawane osobom niepełnosprawnym na podstawie odrębnych przepisów;

4) likwidacja barier architektonicznych, w komunikowaniu się i technicznych, w związku z indywidualnymi potrzebami osób niepełnosprawnych;

5) rehabilitacja dzieci i młodzieży;

6) szkolenie i przekwalifikowanie osób niepełnosprawnych;

7) usługi tłumacza języka migowego lub tłumacza-przewodnika."
rita5

Re: Turnusy rehabilitacyjne

Post autor: rita5 »

To rozporządzenie nie dotyczy turnusów. Turnusy reguluje rozporządzenie o turnusach, a tam jest mowa o wszystkich osobach niepełnosprawnych, także dorosłych.
PCPR

Dzięki rita5, a nasza "Pani od turnusów" nie umiała tego wytłumaczyć nam :o
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

a poza tym, art. 35a ustawy o rehabilitacji zawodowej(...) mówi jakie zadania powiat ma realizować; a jakich argumentów szukasz, żeby nie dać dorosłym?
Melba

Post autor: Melba »

Tomku- to chyba klient jest 8-)
PCPR

Nie, nie klient :D
Mieliśmy spotkanie i jedna z powiedzmy ważniejszych osób, chciała zabłysnąć (chyba) i powiedziała, ze ona czytała jakiś projekt uchwały o podziale środków (nie mogę tego znaleźć) i ona tam nie widzi realizacji zadania "dofinansowanie do turnusów", a w zadaniach powiatowych jest wypisana tylko rehabilitacja dzieci i młodzieży. U nas od kilku lat dostają dofinansowanie tylko dzieci, czym niejednokrotnie dorośli (głównie ze stopniem lekkim ;) ) są oburzeni. W każdym razie ta osoba powiedziała, że nie musimy w ogóle dofinansować, bo nie ma tego w zadaniach...
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

u mnie ostatni raz dorośli dostali dofinansowanie (i to nie wiele osób) w 2012 r., od tamtej pory tylko dzieci i młodzież ucząca się

a ta osoba mówiąc, że nie ma tego w zadaniach to niech sobie poczyta przepisy, zaczynając od ustawy o rehabilitacji zawodowej (...)
rita5

Post autor: rita5 »

O tym jakie zadania realizujecie decyzję podejmuje rada powiatu i wykluczyć jakieś zadanie z realizacji. Wg mnie nie można zupełnie wykluczyć osób dorosłych. Zgodnie z rozporządzeniem grupa osób dorosłych (znaczy i umiarkowany), dzieci i osób uczących się ma takie same prawo do wyjazdu, mówi o tym zapis w rozporządzeniu o "pierwszeństwo...". Jedynym wyjściem aby wprowadzić jakieś ograniczenia jest posłużenie się oceną społeczną, ale to już wiąże się z ogromem pracy.
PcPr

Post autor: PcPr »

No właśnie jak przeprowadzacie ocenę społeczną?. Jakie macie narzędzia. Bo ja mam taki kwestionariusz oceny syt, społ. osoby n. i na końcu analizę informacji zw skazaniem (potrzebą) dla danej osoby do uczestnictwa w turnusie r. Ale mam wątpliwości. Podzielcie się jak przeprowadzacie ocenę.
ODPOWIEDZ