Środowiskowy Dom Samopomocy- opiekun prawny - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 20 kwie 2021, 14:28

Witam,

Zwracam się z zapytaniem czy ja jako pracownik socjalny w ŚDS mogę jakoś zaradzić następującej sytuacji. Mamy w Ośrodku uczestnika , który jest całkowicie ubezwłasnowolniony po śmierci rodziców i jego opiekunem prawnym został brat uczestnika. Uczestnik ma dwóch braci , z czego jeden jest chory psychicznie i powinien leczyć się tak jak uczestnik ,a drugi natomiast jest zdrowy i posiada własną rodzinę. Po śmierci matki uczestnika opiekę prawną przejął zdrowy brat ,ale zamieszkiwał on z chorym psychicznie ,ale gdy doszło do przemocy i sprawa została zgłoszona przez Nas na Policję i opiekunowi prawnemu uczestnik zamieszkał z nim.
Dziś po około 2,5 roku od zamieszkania brat i jednocześnie opiekun prawny poinformował ,że chce się zrzec opieki prawnej nad uczestnikiem.
I w związku z tym moje pytanie czy ja jako pracownik socjalny ŚDS mogę coś zrobić w tej sprawie
Patka151933
Praktykant
Od: 04 lut 2019, 16:53
Zajmuję się: Praca socjalna w ŚDS

Napisano: 24 kwie 2021, 22:56

Witam, niestety ale raczej niewiele można zrobić, nikogo nie można zmusić do podjęcia się opieki, zleży też jakie są powody rezygnacji, może wystarczyła by dodatkowa pomoc, możliwe też jest, że zrzeka się opieki ze względu na swój zły stan zdrowia.
Aśka 35
Praktykant
Od: 17 gru 2014, 21:16
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x