Proszę o pomoc jak mam to zrobić, pracuję 3 miesiące, mam klienta któremu przyznano zasiłek stały od VIII.br w wysokości 604 zł. gdyż dopiero otrzymaliśmy orzeczenie i decyzja jest wydana w XI. br. z wyrównaniem od VIII. br. Od XI. br. Pan jest umieszczony w DPS i gmina dopłaca do pobytu, mam pytanie bo jeszcze gubię się w przepisach prawnych co mam zrobić: klient dzisiaj złożył wniosek o zasiłek pielęgnacyjny i będzie miał przyznany od VIII. br. Czy ja ma zmieniać zasiłek stały również od miesiąca VIII. br. czy od daty otrzymania decyzji przyznającej zas. pielęgnacyjny.
Jak wezmie pielęgnacyjny(wypłata)rozliczasz całą kwotę za dany okres. Zmieniasz decyzję zasiłku stałego od miesiąca następnego jak pobierze wliczając dochód 153złi ustalając nową wysokość z. stałego.Zmieniasz również decyzję w spr. odpłatnoci za DPS, gdzie jego dochodem będzie zasiłek stały w kwocie 481złz + 153 zł tego 70% DPS. .
Dziękuję za pomoc t.franek czyli jeżeli weźmie 153 z wyrównaniem od VIII w XII. br, to zmieniam decyzję od I.2017 r. na kwotę 481,00 czy dobrze myślę?, a co do odpłatności za DPS to odliczam 70 % od kwoty 481 bo 153 idzie dla niego więc DPS mu potrąci i tu też mam dylemat, ufffff kiedy to ogarnę ale liczę na Waszą pomoc i już z góry dziękuję.