stały pomóżcie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 lis 2016, 14:35

Proszę o pomoc jak mam to zrobić, pracuję 3 miesiące, mam klienta któremu przyznano zasiłek stały od VIII.br w wysokości 604 zł. gdyż dopiero otrzymaliśmy orzeczenie i decyzja jest wydana w XI. br. z wyrównaniem od VIII. br. Od XI. br. Pan jest umieszczony w DPS i gmina dopłaca do pobytu, mam pytanie bo jeszcze gubię się w przepisach prawnych co mam zrobić: klient dzisiaj złożył wniosek o zasiłek pielęgnacyjny i będzie miał przyznany od VIII. br. Czy ja ma zmieniać zasiłek stały również od miesiąca VIII. br. czy od daty otrzymania decyzji przyznającej zas. pielęgnacyjny.
nowa 93

Napisano: 29 lis 2016, 15:20

Jak wezmie pielęgnacyjny(wypłata)rozliczasz całą kwotę za dany okres. Zmieniasz decyzję zasiłku stałego od miesiąca następnego jak pobierze wliczając dochód 153złi ustalając nową wysokość z. stałego.Zmieniasz również decyzję w spr. odpłatnoci za DPS, gdzie jego dochodem będzie zasiłek stały w kwocie 481złz + 153 zł tego 70% DPS. .
t.franek

Napisano: 29 lis 2016, 17:21

Dziękuję za pomoc t.franek czyli jeżeli weźmie 153 z wyrównaniem od VIII w XII. br, to zmieniam decyzję od I.2017 r. na kwotę 481,00 czy dobrze myślę?, a co do odpłatności za DPS to odliczam 70 % od kwoty 481 bo 153 idzie dla niego więc DPS mu potrąci i tu też mam dylemat, ufffff kiedy to ogarnę ale liczę na Waszą pomoc i już z góry dziękuję.
nowa 93

Napisano: 30 lis 2016, 8:43

Co do stałego ok.
DPS-481,00(z. stały) + 153,00 ( z. piel.)= 634,00 dochody do ustal.odpł. za DPSx70%=443,80 zł( odpłatność mieszkańca za DPS).
t.franek

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x