Po wpisach na forum wiem dodo że pracujesz na Programie i Nemezis, proszę powiedz czy zgadza Ci się stan zadłużenie który podaje dział merytoryczny z FA z tym co jest zaksięgowane? czy stan wypłaconych świadczeń i wpłaty (spłaty) masz takie same?
Pozwolę sobie odpowiedzieć na to pytanie chociaż nie do mnie jest kierowane. Otóż też pracujemy na tym programie i wypłacone świadczenia oraz wpłaty zawsze mieliśmy zgodne. W tym kwartale mieliśmy nienależnie pobrane świadczenia z lat ubiegłych i pracownik merytoryczny w niewłaściwym czasie zmniejszył zadłużenie dłużnikowi i jest problem.My w księgowości nie prowadzimy kart dłużników więc dopiero teraz główna księgowa sprawdza stan należności na koncie 221 z tym co jest w sprawozdaniu z funduszu alimentacyjnego. Sama jestem ciekawa co uzgodni. Ja do tej pory robiłam to ręcznie i zawsze mi się zgadzało ze sprawozdaniem.
Dziękuję Karl za odpowiedź. Ale proszę powiedz ilu macie dłużników? I jak zgadzają się wam spłaty w księgowości skoro dziewczyny z działu merytorycznego wprowadzając spłatę nie biorą daty wyciągu kiedy ten przelew wpłyną do ośrodka tylko datę wskazań przez nr komornika i tak więc ja mam wyciąg 1.04. i tak księguję a dziewczyny mają wskazaną datę na wyciągu 31.03.i zaliczają to do III a ja oddaje faktycznie w IV? i są rozbieżności w spłatach ? Proszę powiedz na podstawie jakie zestawienia dział FA daje do księgowości stany zadłużenia? u nas jest to zestawienie zobowiązań dłużn. nr 2?