Dziękuję Karl za odpowiedź. Ale proszę powiedz ilu macie dłużników? I jak zgadzają się wam spłaty w księgowości skoro dziewczyny z działu merytorycznego wprowadzając spłatę nie biorą daty wyciągu kiedy ten przelew wpłyną do ośrodka tylko datę wskazań przez nr komornika i tak więc ja mam wyciąg 1.04. i tak księguję a dziewczyny mają wskazaną datę na wyciągu 31.03.i zaliczają to do III a ja oddaje faktycznie w IV? i są rozbieżności w spłatach ? Proszę powiedz na podstawie jakie zestawienia dział FA daje do księgowości stany zadłużenia? u nas jest to zestawienie zobowiązań dłużn. nr 2?
W programie Nemezis z działu merytorycznego zmieniają daty na te, które faktycznie zostają odprowadzone na dochody budżetu gminy i dochody budżetu państwa(tu. dostajemy z urzędu gminy wydruk i przypisujemy datę). Wtedy wszystko gra ze sprawozdaniem Rb 27ZZ i sprawozdaniem merytorycznym z funduszu alimentacyjnego. Teraz moja główna księgowa ma sprawdzić należności z tym co mamy na koncie 221 i to co pokazuje w programie Nemezis. Ale ja od początku prowadzę ręcznie i sprawdzam te należności i mi się zgadzają.
Jedynie to wymagamy od działu świadczeń żeby na bieżąco odprowadzały dochody.