stanowisko PG - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 07 kwie 2014, 19:05

Prokurator Generalny w piśmie z dnia 4 kwietnia skierowanym do Trybunału Konstytucyjnego w sprawie K 38/13 przedstawił stanowisko, że art. 16 a ust. 2 oraz art. 17 ust. 1 b ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 1548 ze zm.) są niezgodne z art. 2 i art. 32 ust.1 w związku z art. 69 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej.
Kati1

Napisano: 07 kwie 2014, 22:43

mam nadzieję, że uzyskam tutaj odpowiedź

1. śp miałem bezterminowo i wygaszono
2. wrócą mi zasiłek dla opiekuna
3. prawa do śp oraz szo od 1 lipca nie nabyłem

pytanie, co da mi pozytywny wyrok TK odnośnie tego wniosku PiS? otrzymam zwrot od 1 lipca ale co ten wyrok mi tak naprawdę da? to, że nie wolno mi było blokować dostępu do szo lub śp? to, że miałem prawo do dodatku 200 zł lub od 1 lipca do śp 620?

nie znam się na przepisach ale ten wyrok może mi posłużyć na drodze cywilnej jako dowód?, że miałem 520 bezterminowo, później odebrane wbrew Konstytucji i na dodatek niekonstytucyjnie zablokowane prawo do śp w kwocie 620 lub szo 520?
delta

Napisano: 08 kwie 2014, 7:36

Nie. Pozytywny wyrok TK spowoduje (w teorii) zrównanie kwot świadczeń i kryteriów do ich przyznania.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2014, 7:47

A czego w teorii a nie w praktyce? Czyzby w praktyce peowsko pelesowscy złodzieje i oszuści mieli w swoich dup.skach wyrok i dalej jechali na bezprawiu?
m&m

Napisano: 08 kwie 2014, 7:56

Nie wiem, musisz zapytać peowsko pelesowskich złodziei i oszustów. Znając życie zacznie się kombinowanie nad zmianą przepisów, bo nie będzie kasy, żeby 300 tys. opiekunów dostawało 1300 zeta miesięcznie.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2014, 8:17

Iks pisze:Nie wiem, musisz zapytać peowsko pelesowskich złodziei i oszustów. Znając życie zacznie się kombinowanie nad zmianą przepisów, bo nie będzie kasy, żeby 300 tys. opiekunów dostawało 1300 zeta miesięcznie.
No co Ty, jak mi wczoraj powiedziała klientka - jak zabraknie, to się dodrukuje.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2014, 8:26

Ehe. Podstawy ekonomii powinny być w szkole średniej zamiast np. chemii, albo lepiej - religii.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2014, 9:20

Złodziej i oszust zawsze pozostanie tym złodziejem i oszustem.
Zamiast wyjsc na prostą zanim jeszcze nie było za późno, to w dalszym ciągu robią coraz większy syf. Wydawało im się , ze swoim cwaniactwem i krętaczeniem przechytrzą wszystkich. Przechytrzą wszystkich ale swoim jawnym bezprawiem , swoją arogancją, do których kupią sobie poparcie wydając te same pieniądze na grupy wsparcia dla siebie.
m&m

Napisano: 08 kwie 2014, 9:44

mówicie o zrównaniu kwot od dnia wyroku ale patrząc wstecz to działali bezprawnie, dzieląc tak opiekunów?

to im ujdzie na sucho, rodzicom daliśmy więcej, zabraliśmy dorosłym, wygasiliśmy im prawa, zmieniliśmy kryterium i nic się nie stało?
delta

Napisano: 08 kwie 2014, 9:53

delta pisze:mówicie o zrównaniu kwot od dnia wyroku ale patrząc wstecz to działali bezprawnie, dzieląc tak opiekunów?

to im ujdzie na sucho, rodzicom daliśmy więcej, zabraliśmy dorosłym, wygasiliśmy im prawa, zmieniliśmy kryterium i nic się nie stało?
Zobaczymy co powie TK i do czego ewentualnie zobowiąże ustawodawcę.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x