stara sprawa - świadczenie pielęgnacyjne a wyrok Sądu
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
stara sprawa - świadczenie pielęgnacyjne a wyrok Sądu
Kobieta w 2022 pobierała świadczenie pielęgnacyjne. Otrzymała nowe orzeczenie KRUS, gdzie uznano dziecko za częściowo niezdolne (st. umiarkowany). Oczywiście nic nie płaciliśmy. Odwołała się od orzeczenia KRUS - sprawa trafiła do sądu.
Dziś przyszła z wyrokiem prawomocnym, gdzie uznano że jest całkowicie niezdolny do pracy i samodzielnej egzystencji.
Czy dobrze myślę, że powinnam kobiecie wydać wniosek na świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach i przyznać od 2022 r. - wszystko wypłacić z wyrównaniem i opłacić składki KRUS (wcześniej były opłacane)?
Dziś przyszła z wyrokiem prawomocnym, gdzie uznano że jest całkowicie niezdolny do pracy i samodzielnej egzystencji.
Czy dobrze myślę, że powinnam kobiecie wydać wniosek na świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach i przyznać od 2022 r. - wszystko wypłacić z wyrównaniem i opłacić składki KRUS (wcześniej były opłacane)?

- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: stara sprawa - świadczenie pielęgnacyjne a wyrok Sądu
Jeżeli Pani złoży wniosek na starych zasadach i spełnia przesłanki to tak.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no zastanawiam się który wniosek jej dać, ale chciałam dać na nowych

- Szarak
- VIP
- Kontakt:
A dlaczego ? Jak zachowała terminy z art.63 i nadal spełnia warunki (brak pracy itd.). Nie żal Ci dotacji ? Przepraszam... Klienta ?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jeju sory źle napisałam chciałam jej dać wniosek na starych zasadach .... w każdym Razie SZARAK dobrze robię prawda?

- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Tak o ile spełniony jest ten warunek.
Osoby, o których mowa w ust. 2, zachowują prawo odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego na zasadach obowiązujących do dnia 31 grudnia 2023 r., również w przypadku, gdy osobie nad którą sprawują opiekę zostało wydane nowe orzeczenie o stopniu niepełnosprawności albo orzeczenie o niepełnosprawności. Warunkiem zachowania prawa odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego na zasadach określonych w zdaniu pierwszym jest złożenie wniosku o nowe orzeczenie o stopniu niepełnosprawności albo o niepełnosprawności w terminie 3 miesięcy od dnia następującego po dniu, w którym upłynął termin ważności dotychczasowego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności albo orzeczenia o niepełnosprawności, a następnie złożenie wniosku o ustalenie prawa odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego w terminie 3 miesięcy, licząc od wydania orzeczenia o stopniu niepełnosprawności albo o niepełnosprawności.
Osoby, o których mowa w ust. 2, zachowują prawo odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego na zasadach obowiązujących do dnia 31 grudnia 2023 r., również w przypadku, gdy osobie nad którą sprawują opiekę zostało wydane nowe orzeczenie o stopniu niepełnosprawności albo orzeczenie o niepełnosprawności. Warunkiem zachowania prawa odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego na zasadach określonych w zdaniu pierwszym jest złożenie wniosku o nowe orzeczenie o stopniu niepełnosprawności albo o niepełnosprawności w terminie 3 miesięcy od dnia następującego po dniu, w którym upłynął termin ważności dotychczasowego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności albo orzeczenia o niepełnosprawności, a następnie złożenie wniosku o ustalenie prawa odpowiednio do świadczenia pielęgnacyjnego albo specjalnego zasiłku opiekuńczego w terminie 3 miesięcy, licząc od wydania orzeczenia o stopniu niepełnosprawności albo o niepełnosprawności.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
czyli musi złożyć wniosek w ciągu 3 miesięcy od wyroku.....

- Szarak
- VIP
- Kontakt:
Nie daty wydania wyroku a daty prawomocności.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ok, zwrócę uwagę na to, bardzo dziękuję:)

-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
teraz mam zagadkę, czy na pewno dobrze zrobiłam że w ogóle przyjęłam wniosek na SP. Czy nie powinnam wziąć tylko wyrok sądu i np. pismo z prośbą o wznowienie sprawy z 2022 r. i na tej podstawie zmienić poprzednią decyzję z 2022 którą uchyliłam bo otrzymała nie korzystne orzeczenie. Proszę o radę.

Oprócz stara sprawa - świadczenie pielęgnacyjne a wyrok Sądu - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
zasiłek pielegnacyjny a orzeczenie ZUS
art. 5 ust. 7 ustawy o świadczeniach rodzinnych ELMER i inni pomóżcie
Przedłużenie wypłaty ŚP na podstawie zaświadczenia PZON do 31.03.2025 a złożenie wniosku po terminie 3 mies.
dwie matki i dziecko
uzysk świadczenia rehabilitacyjnego
ZASIŁEK PIELĘGNACYJNY
wstrzymanie ZP wypłacanego decyzją Wojewody
Wycofanie wniosku o wyd. zaświadczenia
termin zwrotu np
podnie strony o uchylenie decyzji - art. 32 ŚR czy 155 KPA?
Becikowe
Wyrok podwyższający alimenty
ŚP na starych zasadach - rolnik
500+ koordynacja
Za życiem i becik rodzina adopcyjna - Pomożecie z dokumentami ??
JAKI ADRES NA DECYZJI DOT. ZASIŁKU PIELĘGNACYJNEGO - OSOBA MIESZKA NA DZIAŁKACH