Napisano: 29 sty 2025, 11:22
Czy dobrze rozumiem, że chcecie przyznać stare ŚP osobie,która teraz po raz pierwszy złożyła wniosek? Ja się nad tym zastanawiałam i trochę czytałam i napotkałam się na lex na taką odpowiedź odnośnie pierwszego wniosku na stare ŚP:
"Przystępując do rozważań przytoczyć należy treść art. 63 ust. 1 u.ś.w. Stanowi on, że w sprawach o świadczenie pielęgnacyjne i specjalny zasiłek opiekuńczy, o których mowa w ustawie zmienianej w art. 43 u.ś.w. (tj. ustawie o świadczeniach rodzinnych) w brzmieniu dotychczasowym, do których prawo powstało do dnia 31 grudnia 2023 r., stosuje się przepisy dotychczasowe. W orzecznictwie sądów administracyjnych przyjmuje się, że o powstaniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego przesądza zaistnienie wymaganych przez prawo przesłanek w chwili złożenia wniosku (zob. wyrok WSA w Poznaniu z dnia 17 kwietnia 2024 r., sygn. akt IV SA/Po 190/24, Lex nr 3708448). Oznacza to, że w przypadku wniosku o świadczenie pielęgnacyjne złożonego przed dniem 1 stycznia 2024 r. (tj. przed wejściem w życie art. 43 pkt 4 lit. a u.ś.w. zamieniającego art. 17 u.ś.r.) organy administracji rozpatrując ten wniosek po 1 stycznia 2024 r. zobowiązane są ustalić i ocenić, czy wnioskodawca spełnia przesłanki do uzyskania świadczenia pielęgnacyjnego określone w przepisach u.ś.r. w brzmieniu obowiązującym do 31 grudnia 2023 r. (zob. wyrok WSA w Poznaniu z dnia 6 marca 2024 r., sygn. akt IV SA/Po 105/24, Lex nr 3696430, wyrok WSA w Krakowie z dnia 21 sierpnia 2024 r., sygn. akt II SA/Kr 632/24, Lex nr 3754419). O powstaniu prawa do świadczenia pielęgnacyjnego można natomiast mówić jedynie w takim wypadku, gdy osoba ubiegająca się o jego przyznanie, przed wskazanym dniem spełniła wszystkie wymagane przepisami u.ś.r. warunki, a jedynie organ nie zdążył przed tą datą wydać decyzji przyznającej świadczenie. Zatem regulacja z art. 63 u.ś.w. umożliwia przyznanie świadczenia tym osobom, które przed zmianą przepisów złożyły kompletny wniosek, ale organy nie zdążyły go do dnia 31 grudnia 2023 r. rozpoznać (zob. wyrok WSA w Szczecinie z dnia 1 sierpnia 2024 r., sygn. akt II SA/Sz 291/24, Lex nr 3755258). Zgadzając się z powyższym stanowiskiem podkreślić zatem należy, że stosowanie ustawy o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym do końca 2023 r. uzależnione jest nie tylko od spełnienia wymagań warunkujących przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego w tamtym okresie, ale również warunkowane jest złożeniem wniosku przed zmianą przepisów, a więc przed 1 stycznia 2024 r.
z tego wynika,że już nikomu nowemu, kto nie złożył wniosku do 31.12.2023 r. przyznać starego ŚP nie powinniśmy, chyba że ta pani w grudniu 2023 przyniosła to orzeczenie, złożyła wniosek a potem się odwoływała. A druga sprawa jeśli chodzi o nowe ŚP to dlaczego wyrównywać od stycznia a nie przyznać od miesiąca złożenia wniosku? Chyba coś mi umknęło z tego co czytam... mieliśmy przypadek że Pani przyszła w kwietniu 2024 r., na nowe ŚP z orzeczeniem dziecka z 2022 roku i chciała wyrównanie od stycznia, od momentu kiedy to nowe ŚP weszło, bo dopiero się dowiedziała ale kierownictwo kategorycznie było za przyznaniem świadczenia od miesiąca złożenia wniosku i poinformowaniem strony,że przysługuje jej prawo do odwołania się od decyzji i przyznaliśmy od miesiąca złożenia wniosku a Pani miała się poradzić prawnika i ostatecznie się nie odwoływała