ja może coś źle rozumiem ale jeżeli w grudniu 2023 pobierała świadczenie rodzicielskie to równa się z tym, że prawa do ŚP wtedy nie miała, czy aktualna zmiana zdania do zatwierdzonej, odebranej i wypłacanej decyzji ma sens i będzie zgodna z przepisami? to nie jest sprawa z przed miesiąca a z przed roku jak dobrze czytam, trochę za długo moim zdaniem na zmianę zdania że jednak chciałam "świadczenie pielęgnacyjne" gdyby jeszcze w tym grudniu 2023 pobierając rodzicielski złożyła wniosek na ŚP i dostała odmowę ale ona teraz złożyła po raz pierwszy jeśli dobrze rozumiem. U nas na stare ŚP byłaby odmowa a na nowe od miesiąca złożenia wniosku lub daty złożenia na komisje, jeśli mieściłaby się w 3 miesiącach. Jaka jest podstawa prawna do wyrównania ŚP od stycznia 2024 przy wniosku złożonym teraz? Pytam bo może ja czegoś nie wiem, nie rozumiem
No właśnie - na komisję złożyła w grudniu 2023r., ale w grudniu nowe Ś.P jeszcze nie istniało. Jednak jest ciągłość orzeczeń - powiatowe, wojewódzkie i sąd. Pani zmieściła się w 3-miesięcznym terminie, bo teraz składa do nas wniosek o ś.p., a wyrok sądowy jest z grudnia 2024, więc jeśli nie można przyznać od grudnia 2023 r. (na starych zasadach), to pierwszym miesiącem nowego Ś.P jest styczeń 2024 r.
a w ośrodku kiedy złożyła po raz pierwszy wniosek? w grudniu 2023 czy teraz? Jeśli w grudniu 2023 to ok, ale jeśli teraz to przecież w grudniu nie miała prawa do śp bo z tego co czytam to oprócz orzeczenia i spełnienia warunków, strona powinna złożyć wniosek do 31.12.2023 r.
podkreślić zatem należy, że stosowanie ustawy o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym do końca 2023 r. uzależnione jest nie tylko od spełnienia wymagań warunkujących przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego w tamtym okresie, ale również warunkowane jest złożeniem wniosku przed zmianą przepisów, a więc przed 1 stycznia 2024 r.
Musimy przede wszystkim bazować na ustawie o świadczeniach rodzinnych. A tam nie ma nic o konieczności złożenia wniosku o Ś.P. w miesiącu wydania pierwszego orzeczenia, tylko ,,w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności" Ostateczne orzeczenie o niepełnosprawności zostało wydane w grudniu 2024 r., więc 3-miesięczny termin został zachowany, a wniosek o ustalenie niepełnosprawności został złożony w grudniu 2023 r. więc po zastosowaniu art. 24, ust. 2a ustawy, Pani przysługuje wyrównanie,