stare ŚP, wyrok sądu, wezwanie, wniosek bez rozpatrzenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: dzisiaj, 9:48

Dzień dobry, proszę o podpowiedź w następującej sprawie.
Osoba złożyła wniosek o św. pielęgnacyjne na matkę w 2023 roku. Wydaliśmy decyzję odmowną. Odwołała się. SKO podtrzymało. Skarga do sądu. Sąd uchylił obydwie decyzje i przekazał sprawę do ponownego rozpatrzenia, wskazując aby strona uzupełniła wniosek o Śp o dokumentację potwierdzającą nagłe pogorszenie stanu zdrowia niepełnosprawnej w związku z którym opiekun zrezygnował z zatrudnienia oraz że została zawieszona renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy, pobierana prze opiekuna. Wezwaliśmy stronę o dostarczenie powyższych dokumentów pouczając że w przypadku nie wywiązanie się wniosek pozostanie bez rozpatrzenia.
Ale teraz mamy wątpliwość czy tak można. Czy raczej należy wydać decyzję odmowną?
Proszę o podpowiedzi.
AROBAK
Praktykant
Od: 09 gru 2021, 10:31
Zajmuję się: ŚR

Napisano: dzisiaj, 9:57

ok, przecież sąd wskazał, że ustalenie tych okoliczności jest niezbędne do wydania prawidłowego rozstrzygnięcia
z raz czy dwa mi się zdarzyło zostawić bez rozpatrzenia sprawę po wyroku SA
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: dzisiaj, 10:27

AROBAK pisze:
dzisiaj, 9:48
Dzień dobry, proszę o podpowiedź w następującej sprawie.
Osoba złożyła wniosek o św. pielęgnacyjne na matkę w 2023 roku. Wydaliśmy decyzję odmowną. Odwołała się. SKO podtrzymało. Skarga do sądu. Sąd uchylił obydwie decyzje i przekazał sprawę do ponownego rozpatrzenia, wskazując aby strona uzupełniła wniosek o Śp o dokumentację potwierdzającą nagłe pogorszenie stanu zdrowia niepełnosprawnej w związku z którym opiekun zrezygnował z zatrudnienia oraz że została zawieszona renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy, pobierana prze opiekuna. Wezwaliśmy stronę o dostarczenie powyższych dokumentów pouczając że w przypadku nie wywiązanie się wniosek pozostanie bez rozpatrzenia.
Ale teraz mamy wątpliwość czy tak można. Czy raczej należy wydać decyzję odmowną?
Proszę o podpowiedzi.
Dobrze, że masz wątpliwości. Ja też bym je miała na Twoim miejscu. Ja, nie pozostawiałabym tego wniosku bez rozpatrzenia (dla mnie nie dostarczenie przez stronę wskazanych przez Sąd dokumentów nie jest brakiem formalnym wniosku). Wydałabym decyzję ( pozytywną albo negatywną), po ponownym przeprowadzeniu postępowania w sprawie. Sama napisałabym do ZUS czy Pani X zawiesiła rentę i zleciłabym wywiad środowiskowy celem ustalenia przez pracownika socjalnego tej dokumentacji o pogorszeniu zdrowia i potwierdzenia sprawowania opieki.
Nikodemus
Praktykant
Od: 11 wrz 2024, 19:56

Napisano: dzisiaj, 12:26

Dziękuję bardzo
AROBAK
Praktykant
Od: 09 gru 2021, 10:31

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU