Orzeczenie lekarza orzecznika ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: wczoraj, 9:15

Podpowiedzcie proszę jak jest z tymi orzeczeniami ZUS? Pan złożył wniosek na zasiłek pielęgnacyjny, przedstawił orzeczenie lekarza orzecznika ZUS w którym widnieje zapis że Pan jest trwale częściowo niezdolny do pracy, data powstania częściowej niezdolności do pracy: nadal. Wystąpiłam do ZUS z zapytaniem czy ten Pan jest niezdolny do pracy i samodzielnej egzystencji, na jaki okres wydano rzeczenie i z jakim stopniem niepełnosprawności to orzeczenie jest tożsame. ZUS w swojej odpowiedzi powściągliwie odpisał tylko że data powstania niezdolności do pracy to 26.06.2023 a stopień niezdolności to częściowa niezdolność do pracy. Czy dobrze myślę że jest to umiarkowany stopnień niepełnosprawności? Na jakiej podstawie to stwierdzić? coś będę musiała w odmowie napisać :?:
agnieszkaagniesia
Stażysta
Od: 04 maja 2023, 13:35
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: wczoraj, 9:35

częściowa niezdolność do pracy to jak lekki
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: wczoraj, 9:45

agnieszkaagniesia pisze:
wczoraj, 9:15
Podpowiedzcie proszę jak jest z tymi orzeczeniami ZUS? Pan złożył wniosek na zasiłek pielęgnacyjny, przedstawił orzeczenie lekarza orzecznika ZUS w którym widnieje zapis że Pan jest trwale częściowo niezdolny do pracy, data powstania częściowej niezdolności do pracy: nadal. Wystąpiłam do ZUS z zapytaniem czy ten Pan jest niezdolny do pracy i samodzielnej egzystencji, na jaki okres wydano rzeczenie i z jakim stopniem niepełnosprawności to orzeczenie jest tożsame. ZUS w swojej odpowiedzi powściągliwie odpisał tylko że data powstania niezdolności do pracy to 26.06.2023 a stopień niezdolności to częściowa niezdolność do pracy. Czy dobrze myślę że jest to umiarkowany stopnień niepełnosprawności? Na jakiej podstawie to stwierdzić? coś będę musiała w odmowie napisać :?:
Umiarkowany stopień to zgodnie z art. 3 pkt 20 lit b UŚR - całkowita niezdolność do pracy orzeczona na podstawie przepisów o emeryturach i rentach z FUS. Twój przypadek to lekki stopień tak jak napisał TOM
Nikodemus
Stażysta
Od: 11 wrz 2024, 19:56
Zajmuję się: ŚR

Napisano: wczoraj, 10:23

Ustawa o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych w art. 5 ust. 3 mówi, że osobę posiadającą orzeczenie lekarza orzecznika ZUS o częściowej niezdolności do pracy oraz celowości przekwalifikowania, traktowane jest na równi z orzeczeniem o lekkim stopniu niepełnosprawności.

Dz. U. 1997 Nr 123 poz. 776
U S T A W A z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych
monka123
Stażysta
Od: 20 kwie 2017, 9:51
Zajmuję się: sw

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x