starzy wychowankowie - kryterium
starzy wychowankowie - kryterium
wiem, że ten temat się przewijał, ale.. czy do pomocy na usamodzielnienie dla starego wychowanka biorę pod uwagę także stare rozporządzenie ws. kryteriów? wszytko inne na pewno po staremu, zgodnie z art. 240 ust. 1 ustawy o wrispz i interpretacją MPiPS, ale czy na pewno kryterium? ja przychylam się do starego, ale nie jestem pewna..
Re: starzy wychowankowie - kryterium
My używamy nowego kryterium. Co zgadałoby się z tym jak wylicza przyznanie takich świadczeń POMOST.
u nas jest stare kryterium brane pod uwage. i pojawia się problemy w przypadku kontynuacji zleconych bo różnie onformują Ośrodki podopiecznych. a czy ktoś z Was wydawał decyzje powołując się na art 240 ust 3??
czy ktoś jeszcze się wypowie?? ewelina, ja nie miałam takiego przypadku
jezeli osoba usamodzielniła sie na starej ustawie i pobierała pomoc na KN to wszystko stosujemy po staremu łącznie z kryterium - tak jest u nas. Jezeli osoba usamodzielniła sie na starej a nie korzystała z pomocy na KN i chce teraz skorzystac to według nowego kryterium dochodowego. Jezeli osoba usamodzielniła sie na starej ustawie i na starej ustawie przekroczyła kryterium, uchylono jej decyzję to moze złożyc teraz wniosek i powołać się na art. 240 ust. 3 o przyznanie pomocy na nowej ustawie i wówczas nie ma kryterium
Ale to jest zakręcone hehe
Powodzenia 

~Ania, to że jest burdel w przepisach nie zwalnia nas z myślenia, jeśli chcesz stosuj stare kryteria ale powiedz aby odwołali się od takiej decyzji. SKO zapewne ją uwali a Ty będziesz miała podkładkę aby zastosować nowe kryteria. Stosownie starych kryteriów do wychowanków z RZ i DD powoduje iż Ci np. nie dostaną świadczenia na usamodzielnienie ale taki sam wychowanek tyle, że usamodzielniany z ustawy o pomocy społecznej co opuścił np. zakład poprawczy je dostanie.
Ja też stosuję stare kryterium
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... astepczej/
https://www.mpips.gov.pl/wsparcie-dla-ro ... astepczej/
~grazka zgadza się, ale interpretacja jest z czerwca a nie z października kiedy weszły nowe wysokości kryteriów.
Oprócz starzy wychowankowie - kryterium - Stare tematy przeczytaj również:
szukamy dziewczynki do adopcji
Aktywny samorząd 2013r.
odsetki
adopcja/ rodzina zastępcza
Sprawozdanie rzeczowo-finansowe raz jeszcze
Obszar miejski/wiejski w PEFSie
zespół interdyscyplinarny
!!!
pełnoletni w rodzinie zastępczej przyznanie swiadczenia
miejsca dla małych dzieci
Sprawozdanie rzeczowo-finansowe