STATUS dłużnika alimentacyjnego ? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 27 mar 2014, 13:09

bardzo Was wszystkich proszę, co to według Was oznacza; znam definicję dłużnika z ustawy wiem, że jest to osoba zobowiązana do alimentów na podstawie wyroku, jeżeli egzekucja jest bezskuteczna, ale ... nie rozumiem jednej rzeczy :( dłużnik ubiega się o zwrot prawa jazdy, czy żeby utracić status dłużnika alimentacyjnego musi spłacić całe zadłużenie z FA i ZA + wierzyciela ??? czy wystarczy jeśli spłaci tylko FA i ZA ??? proszę o odpowiedzi
~Magda1

Napisano: 27 mar 2014, 13:11

musi spłacic dług wierzycielce
~Hania

Napisano: 27 mar 2014, 13:28

komornik Ci powinien odpowiedzieć na to pytanie czy utracił status dłuznika do niego więć skieruj zapytanie w związku ze zwrotem

Zgodnie z art. .... uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy.....................
Mając na względzie powyższe, ..................zwraca się z prośbą o udzielenie informacji, czy dłużnik alimentacyjny Pan «P15» «P14», zam. w ........e przy ul. «P19» «P20»«P21», PESEL «P16» przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów lub nastąpiła utrata statusu dłużnika alimentacyjnego.
Niezwłocznie po otrzymaniu powyższych informacji, ....................................podejmie przewidziane prawem czynności zgodnie z art. 5 ust 6 ww. ustawy dotyczące uchylenia decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy lub umorzenia postępowania w przedmiotowej sprawie.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2014, 13:48

eMGie, wiem że dłużnik się nie wywiązywał w ciągu 6 m-cy, ale tu jest kwestia czy musi spłacić FA i ZA czy musi spłacić również wierzyciela ? wiem, że to już było poruszane na forum, ale zdania są różne; mam teraz naprawdę poważny przypadek dłużnik ma ogromny dług wobec wierzyciela, FA da radę spłacić, ale wierzyciela niestety nie; chciałabym jakoś uzgodnić tą kwestię; więc czy musi spłacić wszystkich czy tylko FA i ZA ??? proszę Was o odpowiedzi ... może ktoś miał już takie przypadki, jak podchodziliście do takich spraw ?
~Magda1

Napisano: 27 mar 2014, 13:54

cały czas mamy takie przypadki
i za każdym razem czy to w sprawie 6 miesięcy czy utraty status dłuznika odpowiedzi ma Ci udzielić komornik ponieważ to on jest organem egzekucyjnym

zapis w ustawie jest taki :
lub
2) nastąpi utrata statusu dłużnika alimentacyjnego

kto to ma stwierdzić jak nie organ egzekucyjny
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2014, 14:03

Dłużnikowi łatwiej będzie wywiązać się z pkt 1. niż pkt 2 - tyle, że potrwa trochę dłużej.
~JAGA

Napisano: 27 mar 2014, 14:06

może zależy mu na czasie np. juz rok od zabrania
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2014, 14:22

Jak mu zależy na czasie to musiałby spłacić wszystko i systematycznie wpłacać bieżące alimenty - egzekucja skuteczna - wierzycielka nie mogłaby pobierać świadczeń z FA.

Dlatego łatwiej wykonać pkt 1.
~JAGA

Napisano: 27 mar 2014, 14:53

oczywiście, że łatwiej wywiązywać się z pkt-u 1, ale dłużnikowi jest niezbędne do funkcjonowania prawo jazdy i chce spłacić cały zaległy fundusz; nie wiem czy musi spłacić tez wierzycielkę żeby utracić status dłużnika ???
~Magda1

Napisano: 27 mar 2014, 15:39

niech ktoś się jeszcze wypowie, proszę ...
~Magda1

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x