Stawka bazowa czynszu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 5 z 6    [ Posty: 52 ]

Napisano: 26 cze 2025, 10:25

Blue pisze:
26 cze 2025, 8:48
Hehe, Maxima czyli jednak dalej źle robię? :lol:
Nie, kwota 1000 zł to wpisana do umowy najmu kwota czynszu (kwota odstępnego dla właściciela), bez wody, CO, śmieci.
Wziąłem 1000 zł dodałem do tego f. remontowy (74,10 zł), eksploatację (174,88 zł) oraz domofon (1,20 zł) i wyszło 1250,18 zł.

A kwota stawki gminnej 451,52 zł wyszła z następujących obliczeń: 4,06 zł/m2 (stawka bazowa) + 120% (podwyższająca/obniżająca stawkę) x m2 mieszkania.

Porównując te dwie kwoty, wziąłem niższą - 451,52 zł i dopiero teraz dodałem śmieci (wywóz 3os. x35zł =105zł i koszty obsługi wywozu 6,92zł), centralne ogrzewanie (365,07 zł), wodę (opłata stała za wodę 5,53 zł, opłata za zimną wodę zaliczka - 33,18 zł, opłata stała za przygotowanie ciepłej wody - 39 zł i podgrzanie wody zaliczka - 33,77 zł) i wyszło 1039,99 zł. Natomiast wyliczenia zarządcy, które wpisał na wniosku to 832,18 zł.
Czyli zarządca coś źle wpisał...
Czy to nie tak, że spółdzielnia mieszkaniowa podpisała wniosek a wynajmuje prywatny właściciel? To tłumaczyłoby dlaczego wpisana jest tak niska kwota a płacone dużo więcej. To wymaga wyjaśnienia
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 26 cze 2025, 10:33

: -) czyli jednak jest możliwość, że kwota wydatków po zliczeniu wyjdzie wyższa niż ta wpisana na wniosku i wtedy tą biorę pod uwagę.

Maxima, tak to jest wynajęte mieszkanie od prywatnego właściciela, który odprowadza opłaty do spółdzielni.
A co dokładnie masz na myśli, że wymaga wyjaśnienia? Jakichś opłat brakuje?
Blue
Stażysta
Od: 12 lut 2021, 15:03
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 26 cze 2025, 10:42

Blue pisze:
26 cze 2025, 10:33
: -) czyli jednak jest możliwość, że kwota wydatków po zliczeniu wyjdzie wyższa niż ta wpisana na wniosku i wtedy tą biorę pod uwagę.

Maxima, tak to jest wynajęte mieszkanie od prywatnego właściciela, który odprowadza opłaty do spółdzielni.
A co dokładnie masz na myśli, że wymaga wyjaśnienia? Jakichś opłat brakuje?
W takiej sytuacji u mnie wniosek podpisuje właściciel mieszkania lub oboje (tzn. spółdzielnia i własciciel). Mam specjalne oświadczenie dla właścicieli. Spółdzielnia nie potwierdzi wydatków, które pobiera właściciel bo nie wie ile. A w wydatkach powinny być zawarte wszystkie wydatki, tj. czynsz do właściciela i wszystkie opłaty do spółdzielni. W ustawie jest napisane, ze potwierdza zarządca lub inna osoba pobierająca opłaty. I tutaj właściciel jest właśnie tą osobą. To on pobiera opłaty od lokatora i sam pewnie płaci do spółdzielni.
Ty masz policzone dobrze do wyliczeń dodatku ale w wydatkach tych faktycznie ponoszonych nalezy doliczyć jeszcze czynsz do właściciela 1000 zł i będzie grało :D
Maxima
VIP

Napisano: 26 cze 2025, 10:50

ale on napisał, że wziął ..."Wziąłem 1000 zł dodałem do tego f. remontowy (74,10 zł), eksploatację (174,88 zł) oraz domofon (1,20 zł) i wyszło 1250,18 zł. "

"Spółdzielnia nie potwierdzi wydatków, które pobiera właściciel bo nie wie ile".....przecież spółdzielnia wie w jakiej wysokości wydatki nalicza dla właściciela lokalu...i potwierdziła to na wniosku...to są wydatki na dany lokal...
a z umowy najmu wynikają inne wydatki, które właściciel wskazał, że opłaca je najemca...np 1000 zł najem dla właściciela i opłaty potwierdzone przez zarządcę...to co tu jest niewiadome? hmmm
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49

Napisano: 26 cze 2025, 10:55

Czynsz za najem pobiera właściciel mieszkania a nie spółdzielnia. Spółdzielnia pobiera opłaty typu eksploatacja, fundusz remontowy, za zuzycie wody , CO itp. A właściciel pobiera dodatkowo czynsz dla siebie. Zgadza sie?
Maxima
VIP

Napisano: 26 cze 2025, 11:09

Maxima pisze:
26 cze 2025, 10:55
Czynsz za najem pobiera właściciel mieszkania a nie spółdzielnia. Spółdzielnia pobiera opłaty typu eksploatacja, fundusz remontowy, za zuzycie wody , CO itp. A właściciel pobiera dodatkowo czynsz dla siebie. Zgadza sie?
no tak...zgadza się...ale z umowy najmu wynika np. że własciciel ustala czynsz najmu 1000 zł ok...płatny właścicielowi....ale i najemca ponosi opłaty na rzecz spółdzielni...np do spółdzielni typu eksploatacja, fundusz remontowy, za zuzycie wody , CO itp.
wszystkie wydatki bierzemy pod uwagę przy wyliczeniu dodatku mieszkaniowego a dodatek płacimy zarządcy albo innej osobie...tak ok. Jednak jeśli własciciel i najemca wyrażają zgodę na to by dodatek szedł na konto zarządcy...to gdzie tu problem?
Ja np nie wypłacam dodatków na konto własciciela...tylko do zarządcy...no chyba, że właściciel chce by to szło na jego konto to nie widzę problemu
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49

Napisano: 26 cze 2025, 19:13

GOPS_1234 pisze:
26 cze 2025, 8:35
Rozumiem, że najpierw trzeba ustalić co wchodzi w skład czynszu w gminie zanim zacznie się coś przyrównywać? Ja mam w uchwale w programie wieloletnim wpisane, że: ,,Wysokość stawki bazowej czynszu ustala się w oparciu o przeprowadzoną kalkulację kosztową, uwzględniając w szczególności koszty administrowania, konserwacji i utrzymania należytego stanu technicznego budynku, utrzymania wszystkich pomieszczeń wspólnego użytkowania, w tym opłaty za energię
elektryczną związaną z oświetleniem na klatkach schodowych, korytarzy piwnicznych i strychów."
Czyli rozumiem, że do czynszu wliczają się koszty zarządu nieruchomością wspólną, eksploatacja i fundusz remontowy, w związku z czym łączę te kwoty i przyrównuje je wspólnie? I teraz np. jak mam opłatę za wodomierz, antenę zbiorczą czy opłatę za przesył ciepłej wody to też przyrównywać czy może opłata za wodomierz do wody powinna być wpisana a opłata za przesył ciepłej wody do ciepłej wody powinna być wpisana?
???
GOPS_1234
Starszy referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 27 cze 2025, 7:32

GOPS_1234 pisze: Rozumiem, że najpierw trzeba ustalić co wchodzi w skład czynszu w gminie zanim zacznie się coś przyrównywać?
W skład opłat ( bo czynsz to czynsz). Przyrównujemy tylko do czynszu i ewentualnie do kosztów eksploatacji, kosztów zarządu, funduszu remontowego i tego typu opłat. A nie do opłat typy zużycie wody, kanalizacji, CO, wywozu odpadów.
GOPS_1234 pisze:
Czyli rozumiem, że do czynszu wliczają się koszty zarządu nieruchomością wspólną, eksploatacja i fundusz remontowy, w związku z czym łączę te kwoty i przyrównuje je wspólnie?
Tak, jeśli takie opłaty istnieją w danej sytuacji. Dotyczy to wynajmów w budynkach podlegających pod spółdzielnie czy wspólnoty mieszkaniowe. Jeśli jest najem w domu prywatnych to przyrównujesz tylko do czynszu, bo innych opłat nie ma.
GOPS_1234 pisze: I teraz np. jak mam opłatę za wodomierz, antenę zbiorczą czy opłatę za przesył ciepłej wody to też przyrównywać czy może opłata za wodomierz do wody powinna być wpisana a opłata za przesył ciepłej wody do ciepłej wody powinna być wpisana?
Za przesył ciepłej wody liczę normalnie do wydatków za wodę, tak jak np. opłatę abonamentową za wodę. Czasami zdarza się, ze niektóre wydatki nie są nigdzie ujmowane, np. miejsce parkingowe. Ani nie zaliczysz do wydatków ani nie uwzględnisz podczas przyrównania do stawki gminnej.
Maxima
VIP

Napisano: 27 cze 2025, 11:08

Jeszcze jedno pytanko. Opłata za gaz. Gdzie to "podpiąć"?
Czy wraz z f.remontowym i eksploatacją, które przyrównujemy do stawki gminnej czy traktować to jako forma ogrzewania i później zsumować wraz z CO, odpadami i wodą?
Przypuszczam, że ta druga opcja ale wolę się upewnić :)
Blue
Stażysta
Od: 12 lut 2021, 15:03

Napisano: 27 cze 2025, 11:10

Blue pisze:
27 cze 2025, 11:08
Jeszcze jedno pytanko. Opłata za gaz. Gdzie to "podpiąć"?
Czy wraz z f.remontowym i eksploatacją, które przyrównujemy do stawki gminnej czy traktować to jako forma ogrzewania i później zsumować wraz z CO, odpadami i wodą?
Przypuszczam, że ta druga opcja ale wolę się upewnić :)
Gaz nie jest brany pod uwagę przy wydatkach.

4a.
Nie stanowią wydatków, o których mowa w ust. 4, wydatki poniesione z tytułu:
1)
ubezpieczeń, podatku od nieruchomości, opłat za wieczyste użytkowanie gruntów;
1a)
rocznych opłat przekształceniowych, o których mowa w ustawie z dnia 20 lipca 2018 r. o przekształceniu prawa użytkowania wieczystego gruntów zabudowanych na cele mieszkaniowe w prawo własności tych gruntów (Dz. U. z 2023 r. poz. 904);
2)
opłat za gaz przewodowy, energię elektryczną, dostarczane do lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) na cele bytowe.
GOPS_1234
Starszy referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Strona 5 z 6    [ Posty: 52 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x