Stawka gminna.

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Newek
Praktykant
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Stawka gminna.

Post autor: Newek »

Mam pytanie odnośnie stawki gminnej. Rozumiem, że w przypadkach, gdy mieszkanie nie należy do zasobów gminy, należy obniżyć wydatki do stawki gminnej.
Pytanie brzmi, czy działa to w drugą stronę i gdy wydatki są niższe niż stawka gminna, to do niej podwyżacie? Prosiłbym o jakieś uzasadnienie takiego działania.
Awatar użytkownika
magdalenamagda
Referent
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

Re: Stawka gminna.

Post autor: magdalenamagda »

też o to pytałam.
Pozostawia się mimo wszystko stawkę niższą. Chociaż mam wnioski, bo poprzedniej koleżance na stanowisku, w których porównuję kwotę i gminna wychodzi wyższa to była pozostawiona właśnie ta wyższa gminna.
Na forum mówią, że zawsze pozostawiamy tę niższą, logiki brak.
:? :shock: :roll:
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Stawka gminna.

Post autor: Krwawa »

Newek pisze:Mam pytanie odnośnie stawki gminnej. Rozumiem, że w przypadkach, gdy mieszkanie nie należy do zasobów gminy, należy obniżyć wydatki do stawki gminnej.
Pytanie brzmi, czy działa to w drugą stronę i gdy wydatki są niższe niż stawka gminna, to do niej podwyżacie? Prosiłbym o jakieś uzasadnienie takiego działania.
Nie można brać pod uwagę wydatków, których wnioskodawca nie ponosi. Gdy wydatki czynszowe (które to wydatki - pisałam tutaj nie raz) są wyższe, niż stawka gminna - wtedy je obniżamy do wysokości tej stawki gminnej. Jeśli są niższe - zostawiamy je takimi, jakie są. Uzasadnieniem takiego postępowania jest logika.
ODPOWIEDZ