Mam rodzinę, która złożyła wniosek na stypendium. Ich sytuacja dochodowa wygląda tak:
1. mąż w sierpniu pobrał zasiłek dla bezrobotnych który liczę. Dostałam zaświadczenie że rozpoczyna staż z jakiegoś stowarzyszenia "centrum rozwoju coś tam..." z datą 17/09/2019 i będzie za to dostawał wynagrodzenia. Czy ja to liczę? Robię z tego uzysk?
2. żona miała umowę zlecenie. W sierpniu miała wynagrodzenie za lipiec a we wrześniu za sierpień. Liczę to do dochodu i biorę dochody za sierpień?
3. Czy zasiłek pielęgnacyjny przeliczam od nowa? Od listopada większa kwota
Druga rodzina. Pani ma rentę. W sierpniu renta przysługuje jej w kwocie 580 ale po odjęciu zaległych składek kwota do wypłaty wynosi 450. Którą kwotę liczę? Istotne to jest ponieważ jeśli policzę kwotę wyższą to dochód jej przekroczy. Moim zdaniem powinnam policzyć kwotę 450 to co faktycznie dostała w sierpniu.
Jeszcze mam pytanie. Liczę dochody za sierpień ale decyzję będę wydawać później ok. listopada ponieważ nie mam jeszcze pieniędzy. Czy jeśli po drodze w sytuacji dochodowej rodziny coś się zmieni to ja to liczę? Np. na dzień dzisiejszy składka KRUS jest nie opłacona więc nie odejmuje ale jeśli ją opłacą przed wydaniem decyzji np w październiku to mogę ją odjąć?
Będę wdzięczna za pomoc.