Mam taką sytuację: jestem nowa w stypendiach i z tego co dowiedziałam się na szkoleniu i wywnioskowałam z ustaw, to mamy w stypendiach coś takiego jak utraty i uzyski, więc jeżeli ktoś nie miał dochodu w sierpniu a ma we wrześniu albo później i mi się do tego przyznaje to muszę to od nowa przeliczyć, ale moje koleżanki z pomocy społecznej uznały że czegoś takiego jak uzysk w ustawie o pomocy społecznej nie ma i mam przeliczyć dochód za sierpień i nie interesować się tym co było potem. Co ja mam teraz zrobić?? Nie wiem na jaki artykuł konkretnie mam się powołać w związku z uzyskami. Będę wdzięczna za jakąś wskazówkę.
Art. 90o. 1. Rodzice ucznia otrzymującego stypendium szkolne są obowiązani niezwłocznie powiadomić organ, który przyznał stypendium, o ustaniu przyczyn, które stanowiły podstawę przyznania stypendium szkolnego.
Jeszcze jedna sprawa, jeżeli pani zgłasza mi, że podjęła pracę we wrześniu, to jaki jej dochód mam przyjąć? Za drugi pełny miesiąc tak jak jest w świadczeniach rodzinnych? jakie przepisy to regulują?
To na co ja mam się powołać? Muszę jakoś zaargumentować to na jakiej podstawie przeliczam komuś uzysk, a nie mam pojęcia jak to zrobić. Tzn ja nie muszę, ale koleżanki z pracy wymagają ode mnie podania konkretnego artykułu na który chcę się powołać, jeśli chcę komusz wstrzymać stypendium.
Dochód wyliczasz zgodnie z art. 8 UOPS, więc bierzesz pod uwagę poprzedni miesiąc.Jeśli podjęła pracę we wrześniu to zależy kiedy dostała faktyczną wypłatę - jeśli we wrześniu to przeliczasz w październiku, jeśli w październiku to przeliczasz w listopadzie.