staz unijny a wliczanie do dochodu rodziny
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: staz unijny a wliczanie do dochodu rodziny
s nic nie bredzę staż z unijiny jest wymieniony w dochodach nieopodatkowanych jako środki bezzwrotnej pomocy zagranicznej otrzymane od rządów państw obcych
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dzwoniłam do PUP w tej sprawie, jak jest stypendium unijne to jest to dochód nieopodatkowany i nawet PIT-u nie dostaną ludzie po takim stypendium
Ja ten dochód wliczyłem- jeżeli jest to błędnie to przynajmniej będzie wyrównanie (po kontroli jak mi zarzuci) bo rodzice przekroczyli dochód z powodu tego stażu i dostali tylko na drugie dziecko.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
voodoo tak jak mówię, jeśli masz dane z SEPI lub decyzję PUP, w której ten staż jest określony jako stypendium dla bezrobotnych to dobrze zrobiłeś.
Staże nazywane są "unijnymi" ale unijny unijnemu nierówny. Zwykle finansowane ze środków UE są traktowane w taki sposób i jak najbardziej jest to uzysk.
Staże nazywane są "unijnymi" ale unijny unijnemu nierówny. Zwykle finansowane ze środków UE są traktowane w taki sposób i jak najbardziej jest to uzysk.
Nieopodatkowane dochody z tzw. stażu unijnego dla bezrobotnych, płacone ze środków EFS, nie są dochodem w świadczeniach rodzinnych. Dlaczego? Bo są nieopodatkowane i dlatego że nie ma ich na zamkniętej liście dochodów opodatkowanych. I tyle. A uzyskiwać i utracać można tylko i wyłącznie cos co w ogóle jest dochodem w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy o śr. I tak jest od zawsze w ustawie o śr.
Proste jak budowa cepa ale jak widać ta wiedza wciąż nie dotarła do wielu na tym całym forum
Proste jak budowa cepa ale jak widać ta wiedza wciąż nie dotarła do wielu na tym całym forum
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
To samo tłumaczę ludziom ale oni swoje
mam psmo z MPIPS ze tych staży nie wliczamy dodochodu, także nie liczymy wogóle
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Mógłby się ktoś podzielić tym pismem z MPIPS bo do nas nie dotarło chyba....
Oprócz staz unijny a wliczanie do dochodu rodziny - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
utrata/uzysk
składka zdrowotna na oświadczeniu
JAK TO ZROBIĆ
zmiana decyzji pierwotnej -przyznanie na 2 dziecko
Pomocy, bo nie wiem
zakład karny
uzpełnienie braków lub złożenie wyjaśnień
dzieci do pieczy - prośba do stałych bywalców
od kiedy przyznać 500+
czy wysłać?????pomózcie
urlop wychowawczy płatny
hektary przeliczeniowe