staz unijny a wliczanie do dochodu rodziny

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Awatar użytkownika
6i9
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: staz unijny a wliczanie do dochodu rodziny

Post autor: 6i9 »

s nic nie bredzę staż z unijiny jest wymieniony w dochodach nieopodatkowanych jako środki bezzwrotnej pomocy zagranicznej otrzymane od rządów państw obcych
Awatar użytkownika
6i9
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Dzwoniłam do PUP w tej sprawie, jak jest stypendium unijne to jest to dochód nieopodatkowany i nawet PIT-u nie dostaną ludzie po takim stypendium
voodoo

Post autor: voodoo »

Ja ten dochód wliczyłem- jeżeli jest to błędnie to przynajmniej będzie wyrównanie (po kontroli jak mi zarzuci) bo rodzice przekroczyli dochód z powodu tego stażu i dostali tylko na drugie dziecko.
kawa i ciasto
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kawa i ciasto »

voodoo tak jak mówię, jeśli masz dane z SEPI lub decyzję PUP, w której ten staż jest określony jako stypendium dla bezrobotnych to dobrze zrobiłeś.
Staże nazywane są "unijnymi" ale unijny unijnemu nierówny. Zwykle finansowane ze środków UE są traktowane w taki sposób i jak najbardziej jest to uzysk.
monkaaaaa

Post autor: monkaaaaa »

ja tam też robię uzysk
magix

Post autor: magix »

Nieopodatkowane dochody z tzw. stażu unijnego dla bezrobotnych, płacone ze środków EFS, nie są dochodem w świadczeniach rodzinnych. Dlaczego? Bo są nieopodatkowane i dlatego że nie ma ich na zamkniętej liście dochodów opodatkowanych. I tyle. A uzyskiwać i utracać można tylko i wyłącznie cos co w ogóle jest dochodem w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy o śr. I tak jest od zawsze w ustawie o śr.
Proste jak budowa cepa ale jak widać ta wiedza wciąż nie dotarła do wielu na tym całym forum
Awatar użytkownika
6i9
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

To samo tłumaczę ludziom ale oni swoje
kasia22

Post autor: kasia22 »

mam psmo z MPIPS ze tych staży nie wliczamy dodochodu, także nie liczymy wogóle
kasia22

Post autor: kasia22 »

coś jak magix odpisali
zioomalster
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: zioomalster »

Mógłby się ktoś podzielić tym pismem z MPIPS bo do nas nie dotarło chyba....
ODPOWIEDZ