osoba ma staż od kwietnia z urzędu pracy- bez podatku. Czy według nowych dochodów uzyskujemy ten staż, czy nie. ( pytanie moje ponieważ na szkoleniu powiedziano nam, że stypendium/ staż ze środków RP nie uzyskujemy i nie utracamy, tylko ze środków z UE). Co robić , pomocy!
było niedawno na ten temat wyjaśnienie z ministerstwa - ale na chwilę obecną nie mam do tego dostępu.
Generalnie rozumiem to tak, ze wszystkie unijne staze liczymy jak do tej pory, ale jak ktos ma staz finansowany z bezrobocia nie ze srodków unijnych i jest to staz zwolniony z podatku na podstawie Rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 26 kwietnia 2017 r. w sprawie zaniechania poboru podatku dochodowego od osób fizycznych od stypendiów otrzymanych na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy - to z tego dochodów nie liczymy w ogole.
Czyli trzeba sprawdzac czy jak ludzie mają staze finansowane na podstawie ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy czy te staze są zwolnione z podatku na podstawie w/w rozporządzenia - najlepiej zaswiadczenia żądać wtedy - i jesli okaze sie ze tak jest to w ogole tego dochodu nie doliczamy i nie odliczamy.
Może ktoś mnie poprawi, jeśli nie mam racji