Czy ktoś z was realizuje projekt unijny, w ramach którego OPS opłaca staże dla podopiecznych? czy kwota stażu jest dochodem (potrąca się składki społeczne i podatek)? Czy w ramach realizacji szkoleń z projektu wypłacaliście tzw.stypendia szkoleniowe obligatoryjnie?
staż wypłacasz w całości, a OPS jako pracodawca (ze środków unijnych) dodatkowo nalicza i odprowadza składki emerytalne 19,52%, rentowe 8% i wypadkowe (taki procent jaki ma dla pracowników). zgłaszasz do ubezpieczenia zdrowotnego, ale nic nie odprowadzasz, bo od unijnych środków nie ma podatku więc nie ma też kwoty zdrowotnego.
Gumi a masz może jakąś interpretację na teram oskładkowania. Pytam bo też mam dylemat , ponieważ w minimalnym standardzie usług i katalog stawek na str. 24 napisane jest że nie potrącamy składek społecznych. Natomiast w ustawie o ubezpieczeniach społecznych w art. 16 ust. 9a jest mowa o składkach emerytalno rentowych od staży.
Dziękuję Gumi. Nie byłam pewna , czyli potrącamy po stronie stażysty 13,71% ewentualnie 11,26% (bez chorobowego), i po stronie pracodawcy czyli 17,93%. Funduszu pracy nie potrącamy.
Jak mam w budżecie projektu np. 2.000zł miesięcznie na stażystę (w tej kwocie są też składki społeczne).
brutto stypendium wynosi - 1.695,92. kwota netto stypendium - 1.463,41zł.
składki ogółem ZUS - 232,51zł + 304,08zł = 536,59zł
źle zrozumiałaś. nie ma kwoty netto. w przypadku stypendium stażowego kwota brutto=kwota netto. OPS pokrywa całość ubezpieczeń. czyli kwotę 2000,00 musisz pomniejszyć o całość składek i wtedy masz to co dostaje stażysta. a chorobowego się od stażu nie płaci. przynajmniej my nie płacimy.